maginární hrdinové ožívají v reálných bitvách, to je stále populárnější LARP

maginární hrdinové ožívají v reálných bitvách, to je stále populárnější LARP Zdroj: larp.cz/Artas

Tip na léto: Imaginární hrdinové ožívají v reálných bitvách, to je stále populárnější LARP

Zajímáte se o fantasy literaturu, filmy či počítačové hry s podobnou tematikou? A přemýšleli jste nad tím, jaké by to bylo zkusit si žít v roli vaší oblíbené postavy? Nejste sami. V současnosti si už něco podobného můžete vyzkoušet při takzvaném LARP, což je zkratka z anglického „live action role play“.

Číst a prožívat osudy vašich oblíbených postav je příjemné, ale co si jejich život zkusit doopravdy? Jaké to je?

Zatímco první zaznamenanou akcí, bitvou Dagorhir v USA, jsme se mohli setkat už v roce 1977, do Česka tento trend začal pronikat až v 90. letech. Své příznivce si tento způsob trávení času získal poměrně rychle a jejich počet se nestále rozrůstá. Každoročně u nás proběhnou desítky akcí zasazených do dění slavných imaginárních světů jakožto dějišť světoznámých knih, jako jsou třeba Pán Prstenů nebo Hra o Trůny. Svého ztvárnění se dočkaly i populární počítačové hry – každý rok se pořádají bitvy s tématikou oblíbené tahové strategie Heroes of might and magic nebo například slavného MMORPG – World of Warcraft.

LARP by se dalo definovat jako forma zábavy prostřednictvím imitace bitvy při hraní rolí postav, ať už v imaginárních světech existujících nebo zcela vlastních.

Na rozdíl od opravdových bitev není hlavním cílem nepřátele zabít (bojuje se s bezpečnými měkčenými zbraněmi) díky čemuž ke zranění dochází jen zřídkakdy. Další podmínkou je kostým – se svou rolí se musíte vypořádat ve všech ohledech, a právě kostým patří mezi ty nejdůležitější. S náročností akce stoupají právě především nároky na kostým, ale pro začátek stačí, když vás jakožto elfa rozeznají mezi skřety a naopak… I přes to, že se téměř všechno potřebné dá koupit přes internet, si většina lidí oblečení a zbraně vyrábí sami.

Ze své vlastní zkušenosti vím, že se všemi těmi vojáky a příšerami v boji je to vlastně docela snadné – rozhodně pro mě bývá těžší se vrátit zpátky do nezajímavé reality všedních dnů.

Věkové omezení je na většině akcí stanoveno spodní hranicí patnácti let, ale po domluvě s organizátory jsou možné i výjimky. Proto nejsou vtipné souboje osmiletých dětí s dvoumetrovými příslušníky těžce obrněných jednotek nic tak úplně výjimečného.

Akce LARP bývají jednodenní, víkendové i delší, začátečnické nebo pro pokročilé. Šanci zapojit se má opravdu kdokoliv. Pokud patříte mezi lidi, kterým nedělá problém na chvíli opustit nudnou realitu a chcete pobít s armádou nějaké ty nepřátelské jednotky za cenu obětování svého volného času a vážnosti, mohl by LARP být právě pro vás.