Kámen nůžky

Kámen nůžky Zdroj: YouTube.com

Vědci zkoumali, jak vyhrát oblíbenou hru kámen–nůžky–papír

Jakou máte šanci vyhrát známou a oblíbenou hru kámen–nůžky–papír? Teoreticky je samozřejmě šance 1:3. Ale v praxi lidé hrají pod určitých vzorců. Informovala o tom ve své zprávě BBC.

Vědci z čínské univerzity Če-ťiang shromáždili 360 studentů a rozdělili je do skupin po šesti hráčích. Každý člověk hrál kolem 300 kol hry kámen–nůžky–papír proti ostatním lidem ve skupině. Aby se studenti co nejvíce snažili, nabídli vědci peněžní odměnu za každé dosažené vítězství.

Klasickou radu pro hru kámen–nůžky–papír slyšel už každý: Hrát co nejvíce náhodně, aby vás soupeř neprokoukl. Této strategii se říká Nashova rovnováha. John Forbes Nash je geniální matematik–schizofrenik, podle jehož příběhu byl natočen film Čistá duše (2001).

A vskutku, při zprůměrování hráčských voleb při hře, se zjistilo, že hráči každou možnost zvolili v poměru 1:3. Když ale čínští vědci zkoumali hru blíže, zjistili zajímavý vzorec chování. Když hráči kolo vyhráli, tak měli velkou tendenci zopakovat vítězný postup a náhoda šla často stranou. Naopak ti co prohráli, spíše neustále měnili svoji volbu. Pokud prohráli s kamenem, přesunuli se na papír, a pokud prohráli s ním, odešli k nůžkám. Předpokládat tento vzorec chování vám pomůže častěji vyhrát.

Číňané ale spíše zkoumali, proč se tento vzorec vyskytuje. Na to zatím nepřišli. "Jestli jsou podmíněné reakce základním rozhodovacím mechanismem lidského mozku, nebo jen důsledek základních nervových mechanismů, je náročná otázka pro budoucí studium," říkají vědci.