Petr Vachler vytvořil zdání, že on a český lev jedno jsou. Není to pravda!

Petr Vachler vytvořil zdání, že on a český lev jedno jsou. Není to pravda! Zdroj: Profimedia.cz

Český lev bez lva a Vachlera, zato s Ebenem. A snad i s masem

Zatímco Petr Vachler, bývalý neotřesitelný vládce Českého lva, dělá mrtvého brouka a veškeré síly soustředí na svůj druhý celovečerní film Tajemství a smysl života, Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), vymýšlí, jak oceňovat českou tvorbu bez Vachlera.

A jde jí to zatím víc než dobře. V aktuální tiskové zprávě oznámila první změny, z nichž plyne, že diváky udílení už snad nečeká ani kamarádšoftská šaškárna, ani pocit studu za moderátorskou bezradnost.

Režii slavnostního večera (zatím nijak speciálně nepojmenovaných) cen ČFTA, který se má konat v sobotu 22. ledna v pražském Rudolfinu, převzal po Vachlerovi Michal Caban. Ten se svým bratrem Šimonem pravidelně připravuje ceremoniály po karlovarský filmový festival, s nímž staronové ceny volně propojí i osoba nového moderátora Marka Ebena.

Jedním z nejosvícenějších kroků organizátorů je pak rozhodnutí nepořádat nominační večer. Nejenže tím výrazně sníží náklady, ale už tak zbytečně nastavovaný předávací proces, který Vachler před lety prodloužil o nové kategorie, by tím mohl získat na kompaktnosti a atraktivitě. Nominace budou vyhlášeny na tiskové konferenci měsíc před udílením.

Podle mluvčí ČFTA Martiny Chvojky Rekové si také ČFTA poprvé vyzkouší hlasování elektronickou formou. To už si prošlo testovací zátěží při nedávné volbě českého oscarového kandidáta (celovečerní verze seriálu Hořící keř). Forma, jež poněkud zaprášenou akademii posune směrem k 21. století, by mimo jiné měla umožnit, aby její členové mohly soutěžící filmy zhlédnout i prostřednictvím on-line streamingu. A to je změna téměř revoluční: stalo se totiž veřejným tajemstvím, že projekce pro akademiky zrovna vysokou návštěvností neoplývaly, o účasti na těch "obyčejných" ani nemluvě. Často tak o vítězi hlasoval někdo, kdo viděl sotva polovinu české produkce, a své hodnocení jednoduše přizpůsobil názoru většiny.

Ceny ČFTA vznikly poté, co se Akademie nedohodla na přijatelném společném řešení s "otcem" Vachlerem. Dlouholetý ředitel ČFTA, producentem Českých lvů i režisérem slavnostního večera, odmítal v soutěži s upadající prestiží jakékoli změny vylučující jeho osobu. Následně si nechal napsat známku Českého lva na sebe a dokonce prý usiloval o získání ochranné známky i na název ČFTA.

Po své rezignaci prohlásil, že akademii obchodní známku na nové výroční ceny nepostoupí, na což její prezídium zareagovalo definitivním ukončením spolupráce. Kdyby tak chtěl Vachler v tradici pokračovat na vlastní pěst, musel by založit jinou, vlastní, akademii, a to je vzhledem k reprezentativnosti té stávající prakticky nemožné. Megalomanský exšéf navíc přišel i o většinu výhodných sponzorských smluv, zatímco ceny ČFTA už mají svého generálního partnera (ČEZ).

Pokud se novým oceněním bude dařit, dojde ovšem v příštím roce i na lehce pikantní situaci: dá se totiž předpokládat, že do soutěže o ně bude zařazen i vznikající Vachlerův film o "hledání odpovědí na základní otázky". Zda je mezi nimi i ta o povinném vegetariánství, jehož vynucováním na Českém lvu Vachler proslul, zatím není známo.

Nominace na Českého lva 2018: Největší šanci mají hned tři filmy >>>