Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Andreje Babiše dohání v politice jeho podnikatelská minulost

Sedmihodinová rozprava v Poslanecké sněmovně o vydání poslanců Faltýnka a Babiše k případnému trestnímu stíhání, byla velký divadelní kus. Hned na úvod vystoupil Andrej Babiš, který – obrazně řečeno – odhalil hruď a hrdě svým poslaneckým kolegům řekl: Vydejte mě, já se nebojím, mě stejně neumlčíte. Na sněmovním řečništi najednou nestál druhý nejbohatší muž Česka, majitel velkého mediálního domu a předseda nejsilnější politické strany. Stál tam mučedník, oběť systému.

Schopnost nejvlivnějšího člověka v Česku stylizovat se do role utlačovaného druhu, byla v té chvíli na úrovni nejlepších herců, kteří jsou schopni vcítit se do identity divadelní předlohy tak, že záhy trpí i nemocemi literární postavy.

Když sám poslanec prohlásí, že chce být vydán do rukou policie, bylo by logické, že bude následovat hlasování o usnesení. Ne však tady. Poslanci hnutí ANO, které bylo založeno na kritice poslanecké imunity, začali další dlouhé hodiny důvody zbavení imunity zpochybňovat.

Vzhledem k tomu, že vyšetřovací spis má 3,5 tisíce stran a žádný z poslanců nečetl víc než osm stran policejní žádosti o vydání, šlo vesměs o účelové útoky na příslušného vyšetřovatele. S tím ovšem Andrej Babiš začal už ve své knize, kterou rozdává lidem na ulicích. V kapitole o právním státu se tam už dávno před policejní žádostí o vydání pokouší diskreditovat vyšetřovatele Nevtípila, který v následujících dnech pravděpodobně sdělí obvinění jemu a dalším deseti lidem pro podezření z dotačního podvodu.

Vše o parlamentních volbách 2017 na Reflex.cz >>>

Druhá část rozpravy připomínala slavný Haškův výrok ze Švejka: Zabili jste nám strejčka, tak tady máte přes držku. Jen z toho důvodu se ve sněmovně začaly rozebírat kauzy jako OKD nebo pražské sídliště Písnice.

Nejde jen o kauzu Čapího hnízda nebo korunových dluhopisů. Publicista Jakub Patočka ve své knize o Babišovi popisuje způsob, jímž Babiš násilně přebírá konkurenční firmy. A to je také poslední aféra zatím jen volně spojená s jeho osobou.

Krajský soud nedávno vynesl rozsudek ohledně zlikvidované firmy FAU. Formou zajišťovacího příkazu Finanční správy byla nezákonně podlomena funkčnost této firmy. Důležité v celém příběhu je, že berňák se začal hospodařením firmy zabývat krátce poté, co její majitelé odmítli prodat svůj podnik Babišovi.

Minulý týden se objevila další Babišova nahrávka, kde na adresu FAU říká, že „naši na to klekli“. Z nahrávky bohužel nevyplývá, kdy byla ta slova pronesena a jestli „naši“ jsou, nebo nejsou pracovníci finančního úřadu. Faktem je, že to vyvolalo velkou parlamentní diskuzi na téma účelového vydávání zajišťovacích příkazů.

Kdybychom nějak měli interpretovat to, co se kolem Andreje Babiše poslední měsíce odehrává, mohli bychom prostě konstatovat, že ho v politice dohání jeho podnikatelská minulost.

Text vyšel také na webu E15.cz >>>

Jak kroužkovat kandidáty ve volbách? Čtěte zde >>>