Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek. Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Česko po volbách: 30 procent propadlých hlasů a vláda jedné strany

V pondělí zveřejněný průzkum volebních preferencí od CVVM někoho nadchne a někoho vyděsí. Nejpopulárnějšími stranami jsou ANO Andreje Babiše (krycí jméno Bureš) a KSČM Vojtěcha Filipa (krycí jméno Falmer). Je tu ale jedna věc, která na první pohled úplně patrná není.

To, že by ANO a KSČM měly spolu ve sněmovně většinu, to jasné je. Někoho to děsí, ale ať si o hnutí ANO myslíme cokoliv, tohle nehrozí. Stát se však může jiná věc.

Výsledky průzkumu CVVM, červen 2017.Výsledky průzkumu CVVM, červen 2017.|Archív

Při pohledu na volební model, v němž by ANO získalo 34 procent hlasů od lidí, kteří půjdou volit, trochu zapadne, kolik hlasů je na pokraji propadnutí. Tedy kolik hlasů míří stranám, jež se do sněmovny nedostanou. Čistě podle průzkumu CVVM by to bylo 28,5 procenta.

Vše o parlamentních volbách 2017 na Reflex.cz >>>

KDU-ČSL kandiduje se Starosty v koalici a potřebují 10 procent hlasů. Ty ale podle průzkumu nemají. V takovém případě by ve sněmovně bylo jen pět stran: ANO, KSČM, ČSSD, ODS a TOP 09. Po přepočtení podílů preferencí jen na tyto strany má náhle ANO skoro 44 procent hlasů „sněmovních voličů“. A pokud neuspěje ani TOP 09, pak to bude téměř 48 procent získaných hlasů ze stran, jež se do sněmovny dostanou.

Ve druhém scénáři je díky mírným většinovým prvkům našeho volebního systému prakticky jisté, že by ANO mělo v dolní komoře Parlamentu většinu. Ale i kdyby se topka do sněmovny dostala, není sněmovní většina úplně vyloučena. Topka totiž právě kvůli mírným většinovým prvkům volebního systému patrně v některých krajích nezíská vůbec žádného poslance. Totéž se v jednom dvou krajích může stát i ČSSD nebo ODS. To nahraje velkým stranám, respektive jediné velké straně — ANO.

Česko se tedy výrazně přibližuje vládě jedné strany.