Milan Štěch - ilustrační snímek.

Milan Štěch - ilustrační snímek. Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Socan Štěch: Udej svého živnostníka!

Česká strana sociálně demokratická se s blížícími volbami odvazuje a hází do placu témata, která překvapí i zasloužilého stalinistu. Soudruh Štěch poté, co veřejně napadl a zavrhl živnostníky, vyzývá k tomu, aby je občané aktivně udávali. Tak ještě zřídit novou, obrozenou StB a je hotovo!

Soudruh předseda Senátu, kovaný sociální demokrat Milan Štěch, se nedávno vyjádřil k tématu, kde získat chybějící proletariát do továren. Zvýšení počtu továrního dělnictva by mělo proběhnout razantním zvýšením odvodů pro živnostníky, takže by řada z nich — desetitisíce — zkrachovala a nezbylo by jim nic jiného než se z vlastního šéfa stát zaměstnaným dělníkem. Je to dojemně marxistický recept a nikoho nenechává na pochybách, zda by soudruh Štěch úspěšně absolvoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu, pověstný VUML.

Včera pak soudruh předseda připojil další pikantní detail z podrobností jím (a zřejmě i sociální demokracií) chystaných změn. „Jde o to, abychom k sobě byli nároční a spravedliví a vytvořili ve společnosti vhodnou atmosféru. Třeba v Dánsku, když je někdo nezaměstnaný, a přitom si dělá na svém, soused to prostě řekne, protože ho okrádá i o jeho peníze, které do systému dává. Tuto morálku bychom měli pozvednout vzájemně. Možná se to někomu nebude líbit, ale lhostejnost se nevyplácí,“ popsal Českému rozhlasu.

Ano — soudruh předseda vyzývá k tomu, aby se občané vzájemně udávali pro nezdaněné výdělky a práci načerno. Je potěšitelné, že zatím nevyzývá k tomu, aby se udávalo i za Žida nebo třídního nepřítele ve sklepě, potažmo za antisocialistické smýšlení. Skutečnost, že podobný myšlenkový proces proběhne v hlavě vysokého ústavního činitele, a ne nějakého extremisty ze Sítě revolučních buněk, ale ukazuje, jak beznadějně je ještě celá střední generace levičáků zasekaná ve stereotypech totality. Ti zoufalci si myslí, že správný stav společnosti je, když se občané vzájemně špiclují a udávají úřadům — nyní pracáku podobně jako v minulosti StB či hlouběji v minulosti gestapu.

Vše o parlamentních volbách 2017 na Reflex.cz >>>

Takže v naší volební nabídce máme, což nesmíme zapomínat, více extremistických stran, než se píše ve zprávách o extremismu vydávaných vnitrem. Docela solidně extremistické, ultralevicové postoje totiž zastávají i vysocí ústavní činitelé za mainstreamovou sociální demokracii.