Prezidentská debata v České televizi

Prezidentská debata v České televizi Zdroj: Česká televize

Bohumil Pečinka: Nedobrý čtvrteční večer inženýra Zemana

Existuje jeden Zeman a dva Drahošové – takový dojem musel mít člověk z dvou televizních prezidentských debat na Primě a České televizi. Zatímco na Primě porazil prezident Zeman úterního Drahoše, v České televizi těsně zvítězil čtvrteční Drahoš. S malou nadsázkou šlo o dva odlišné Zemanovy vyzyvatele.

Úterní Drahoš jednoznačně nezvládl atmosféru bučení v pražském muzikálovém divadle, měl trému a bylo na něm vidět, že nikdy neabsolvoval skutečnou debatu tváří v tvář. Naopak čtvrteční Drahoš dokázal být místy útočný a občas i tvrdě zasmečoval. V tenisové terminologii těsně vyhrál na tři sety 4:6, 7:5, 6:4.

Na prezidentu Zemanovi bylo příliš vidět, že pět let nebyl v pořádné debatě. Ve chvíli, kdy si nasadil brýle a ztěžka četl seznam sponzorů, vypadal jako stín kdysi slavného Miloše Zemana, velkého rétora a politického bojovníka.

V politice totiž platí jedno pravidlo: hlasy se nedávají z vděčnosti. Svoje znovuzvolení (v úterý i ve čtvrtek) totiž Zeman neohrozil tím, co říkal, ale tím, jak vypadal.

Jiří Drahoš měl dvě slabá místa. Poprvé, když se zapletl do jmenování nebo nejmenování trestně stíhaného premiéra a nepřipustil teoretickou možnost ovlivnění trestního stíhání. Nic by ho to nestálo, navíc jde o věc podepřenou zkušeností řady lidí.

Druhým slabým momentem bylo, když se zapletl do úvah o referendu o vystoupení z Evropské unie, což je věc, která ani není v kompetenci prezidenta republiky.

Několikrát ovšem zasmečoval. Hned v úvodu, když zdůvodnil, proč kandiduje a vyjmenoval slabá místa Zemanovy politické minulosti, včetně propojení jeho spolupracovníků na mafii a Rusko. Zeman na to kupodivu nereagoval.

Ve chvíli, kdy moderátorka Witowská i Zeman chtěli upozornit na jeho nezkušenost, reagoval úplně brilantně, když řekl, že podobnou politickou zkušenost jako Miloš Zeman by mít věru nechtěl. Lidé v sále pochopili a spontánně se zasmáli.

Drahoš tím připomněl amerického prezidenta Reagana, který reagoval v roce 1984 na výtku ohledně svého věku (73 let, jako dnes Zeman) slovy, že z nízkého věku jeho vyzyvatele Mondala přece nebudeme dělat politický problém. I tehdy všichni propukli ve smích a Reagan tím odstínil svůj hlavní handicap.

Podobně Drahoš odstínil Zemanovu připravenou otázku ohledně imigrantů, když mu připomněl dokument jeho vlády o přijetí pěti tisíc muslimských Kosovanů. Následně přešel do protiútoku, když Zemanovi připomněl, že už pět let nemá bezpečnostní prověrku jeho hradní kancléř Mynář.

Zeman také neobhájil svou unáhlenou poznámku o stokorunovém poplatku pro důchodce v nemocnicích, který všichni unesou. Naopak Drahoš zvládl otázku ohledně zavedení eura, když řekl, že nejde jít proti mínění osmdesáti procent veřejnosti, která si ho nepřeje.

A ještě jeden moment. V České televizi v uplynulých pěti letech vyrostla nová generace novinářů, kteří mají dobré vzdělání a dokáží vést politické debaty na úrovni západních televizí. Světlana Witowská je jednou z nich. Lidé z této generace dokazují, že když dostanou šanci, jsou schopni zvládnout i debatu dvou prezidentských kandidátů a dají zapomenout na přežilé debaty Václava Moravce. I tenhle moment udělal z přenosu České televize důstojnou událost.