Jiří Drahoš a Miloš Zeman

Jiří Drahoš a Miloš Zeman Zdroj: ČTK, koláž reflex.cz

Karel Steigerwald: Soutěž v pojídání Babišových koblih, vrchol zábavní demokracie

Celou noc jsem ve snu jako moderátor pokládal otázky prezidentským kandidátům. Například: Kolik zubů má ježek? Kdo mi ukradl před pětatřiceti lety v Litoměřicích v kočárkárně kolo? A kolik mám stehů na levé hýždi od kousnutí anakondy z Mácháče, kde jsem v roce 1972 trávil otřesné prázdniny? Pan Zeman všechno věděl, ale pan Drahoš mi rovnou řekl, že jsou to velmi hloupé otázky… Probudil jsem se absolutně zničený a stydím se.

To je SMS zpráva, kterou mi před chvílí poslal kamarád malíř Petr Faltus. Sen prý skutečně měl, zatímco já jsem tvrdil, že jde o brilantní komentář k prezidentské debatě na Primě. A nejen k ní. Nakonec jsme se shodli, že je to analytický sen, což u malířů není tak vzácné. Požádal jsem Faltuse, aby tu debatu, co ji tak zajímavě moderoval, nakreslil. Vyjít by mohl z Brožíkova obrazu Jan Hus před koncilem kostnickým. Zeman by tam měl jako obvykle dvě role – papeže a Zikmunda. Drahoš na hromadě roští by se divil, co to pod ním ti chlapci zapalují. Faltus řekl, že raději namaluje ježkovy zuby, o které jde voličům.

Ježkovy zuby

Zítra bude další prezidentská debata, možná tu Faltusovu ještě překoná. Všechny dosavadní ukazují, že náš stát nemá žádný smysl ani směr ani ducha. Komentátorům šlo o frky na triviální témata, o bučení a chechot. Drahoš čekal, až se řev uklidní, což se mu nevyplatilo. V TV platí, že prezidenti mají řev překřikovat, a Zeman to ví.

Okouzlený svým vtipem, pracoval hodně i mimicky – podivnými ironickými výrazy, které byly buďto výrazem ducha, nebo jak říkají někteří lékaři, i choroby. Já tvrdím, že ducha, protože v tom není žádný rozdíl a choroby do slušné debaty nepatří. Drahoš o zubech ježků mluvil celkem správně, do počtu zubů se ale zapletl. O Zemanovi řekl, že má víc zubů než ježek, ale méně než jeseter, jehož zuby prezident napodoboval nedávno. Zeman se mu vysmál, že zas nic neví a chce na Hrad. Nepředváděl jesetera, nýbrž kajmana. Tak prý je to u Drahoše, který nechápe rozdíl mezi jeseterem a kajmanem, se vším.

Zemanovy zuby

Ježkovy zuby možná přijdou ještě na přetřes. Zeman, který se spletl o pouhé tři zuby, si doplní znalosti a uvede přesný počet. Drahoš opět nebude nic vědět. Bude mlčet a zděšeně se dívat, kde se to ocitl. Myslel původně, že kandiduje na prezidenta. A teď vidí, že kandiduje na šaška. Zeptal jsem se Faltuse, fantaskního malíře, odkud ví Zeman o té anakondě. Řekl, že Zeman si pamatuje každé kousnutí. Proto bude zas prezidentem.

Ježek má 44 zubů. Kolik zubů má takový správný prezident, lékaři nevědí. Asi tolik jako Zeman. Diváky televizních debat by to zajímalo a chtěli by také vědět, kolik takový prezident váží a kolik dokáže sníst na posezení koblih. Poslední televizní debata má šanci to všechno ještě doplnit. Koblih napekl Babiš dost, mohla by se udělat soutěž. V koblihách by Zeman Drahoše určitě porazil. Diváci by fandili a naše zábavní demokracie by z toho měla radost.

Bývalá mluvčí prezidenta Zemana bude volit Drahoše. Proč? >>>

Páteční on-line z voleb na info.cz >>>