Zeman, Drahoš a Voříšek. Debata prezidentských kandidátů na Primě

Zeman, Drahoš a Voříšek. Debata prezidentských kandidátů na Primě Zdroj: Jakub Poláček

3 televizní prezidentské debaty = 3 tragické výkony moderátorů a fatální selhání

Sázet se nemusíme, ale v Americe, Francii či Rakousku by se skutečně nestalo, aby v prezidentských televizních debatách tak fatálním způsobem selhávali moderátoři, jak jsme to viděli u nás v neděli na Nově, v pondělí na Barrandově a v úterý na Primě. Komerční televize sice z logiky věci sledují především počet svých diváků, ale v podobných diskusích se hraje i o jejich prestiž. A v případě moderátorů a celkové dramaturgie to byla pro všechny tři prohra.

Unikátem je už to, že ani na jedné televizi nezazněla v posledních třech prezidentských debatách otázka, na kterou jsme už někdy předtím neslyšeli odpověď. Kreativita se vytratila, lépe řečeno byla nulová. Nemluvě o tom, že dvakrát se jednalo o „nedebatu“, protože v ní byl Miloš Zeman sám. Tedy s nějakým moderátorem. Ten ale nehrál podstatnou roli.

TV Nova: Učitel a snaživý žáček

Na TV Nova vedl v neděli diskusi s prezidentem Zemanem moderátor Televizních novin Rey Koranteng. Zkušený, kultivovaný, slušný a populární člověk. Jenže zcela nevhodná osoba pro debatu s prezidentem podobného typu, jako je Miloš Zeman. Ten působil v roli učitele. Snaživý žáček Koranteng se sice zjevně poctivě připravoval, ale to nestačilo. Bylo to ploché, nevýrazné, nedostatečné.

Zeman si dělal, co chtěl. Nechtěl s Korantengem soupeřit ani zbytečně provokovat diváky, protože právě na Nově je hodně jeho voličů. Vrcholem absurdity pak bylo, když hlava státu schválně mrkala do kamery a když učitel v závěru debaty pozval žáčka na víno. Ten přijal… Ale prý až po volbách. Tak na zdraví!

Nova by udělala lépe, kdyby debatu svěřila Markétě Fialové, kterou známe z pořadu Střepiny. Zvláštní a varující ale je, že největší televize v zemi vlastně nemá z čeho vybírat, aby podobný pořad zvládla.

TV Barrandov: Bizarnost sama

Prezident se ocitl sám také v debatě na Barrandově. Tato televize a především její majitel a ředitel Jaromír Soukup nijak neskrývají, že podporují Zemana, Babiše a Okamuru. O nějaké nestrannosti se mluvit nedá, ale to je věc samotného Barrandova. Jenže podle politických preferencí majitele všechny diskuse probíhají.

Soukup moderuje každý večer, přesto působí někdy strojeně. Není dobrým řečníkem a to se při rozhovorech projeví. Navíc kdysi boxoval i na vrcholové úrovni a takové zvláštní poskakování a pohyby ve studiu mu zřejmě z tohoto sportu zůstaly.

Podstatný je ale obsah a ten je vždy nastavený tak, aby „panu prezidentovi“ co nejvíce vyhovoval. Proto je to někdy k smíchu i pláči. Působí to, že některé otázky jsou předem domluvené.

Na Barrandově působí i Alexandra Mynářová, která kdysi bývala velkým moderátorským talentem v České televizi a zřejmě by podobnou debatu zvládla. Jenže Jaromír Soukup do svých pořadů nikoho pustit nechce, a navíc Mynářová byla v úterý v první řadě Hudebního divadla Karlín jako fanatická podporovatelka Zemana, takže se sama postavila mimo hru. A jeho dcera Kateřina naskočí do kampaně až na poslední chvíli.

TV Prima: Tragédie vrcholí

Nejsledovanější prezidentskou debatou na komerčních televizích byla úterní taškařice na Primě. Popsáno o tom už bylo dost, ale takové fiasko je umění vůbec vyrobit. Dramaturgie selhávala. Diváci se chovali jako řádící lůza za francouzské revoluce. Moderátor Karel Voříšek neexistoval. Bylo to nedůstojné a trapné, vůbec to neodpovídalo formátu prezidentských debat, jak je známe ze světa. Viděli jsme českou televizní mizérii. Tím nekomentuji výkony kandidátů, přestože tentokráte už byli skutečně dva.

Co to vlastně na Primě mělo znamenat, by ještě stálo za hlubší rozbor. Přitom tato televize má celkem schopnou moderátorku Terezii Kašparovskou, kterou vídáme v nedělní Partii. Proč nebyla nasazena ona?

Česká televize: Přijde záchrana?

Čeká nás ještě čtvrteční televizní prezidentské debatní vyvrcholení v České televizi. Tam nebude diskusi naštěstí moderovat vždy předpojatý Václav Moravec, ale Světlana Witowská. Snad konečně uvidíme ze strany moderátorky Witowské odhodlaný, nebojácný a profesionální výkon. Jedině takový bude stačit na skvělého rétora (i když v posledních debatách se prezidentovi často pletou slova a někdy nesrozumitelně artikuluje), umného demagoga a pohádkáře Miloše Zemana.