Za prezidenta chci gentlemana!

Za prezidenta chci gentlemana! Zdroj: Nguyen Phuong Thao

JXD: Proč budu v druhém kole volit Drahoše, a ne alkoholem nasáklého a vulgárního Zemana

Moji čtenáři jsou moje rodina, a tak vám musím – jako blízkým osobám – vysvětlit, proč jsem po prvním kole, kde neuspěl „můj“ kandidát, převlékl kabát a volím někoho jiného. Takže – proč nyní volím Jiřího Drahoše, když jsem to hodil Mirku Topolánkovi?

V prvním kole jsem volil Topolánka. Jedním z důvodů bylo, že jsem v morku kostí ódéesák, který tu partaj, za kterou Topol premiéroval, léta volí. Další důvod byl, že Topol je stejný cholerik jako já, a tak je mi emočně blízký. Nyní, když v prvním kole vypadl, mám dvě možnosti. Stejně jako všichni občané, jejichž „srdeční“ kandidát neprošel. Buď k volbám nejít a zradit svou čestnou povinnost svobodného občana.

Uvažoval jsem, že se tak zachovám, pokud bude druhé kolo Zeman versus Horáček. Protože volit mezi těmito dvěma pány by pro mě byla volba menšího zla. A já nechci volit zlo, v pubertě se ke mně dostal Solženicynův esej Nežít ve lži a nechal ve mně hluboké stopy. Takže bych nechtěl volit ani to nejmenší zlo. V téhle situaci, kdy se vyzyvatelem Zemana stává pan profesor Drahoš, však rozhodně k volbám půjdu a budu Drahoše volit.

Sotva jsem se tím pochlubil na Facebooku, snesla se na mě sprška kritiky a nadávek. Prý jestli vím, co si Drahoš myslí a říká. A zda se ze mne stal přes noc vítač, jakým je Drahoš, a že si nejspíš chci vzít domů pár syrských azylantů. A že jsem nekonzistentní, blábolím a lžu si do kapsy. Tak spěchám vysvětlit, proč budu pana profesora volit a proč si nijak nekonzistentní nepřipadám. Volba mezi Drahošem a Zemanem je totiž volba mezi dvěma kulturami, mezi dvěma civilizacemi, mezi Západem a Východem.

Ano, je pravda, že v mnohém s Drahošem nesouhlasím, ale každopádně je to člověk Západu. Člověk noblesní, vzdělaný, kultivovaný, člověk, kterého můžu za jeho předchozí kariéru jen hluboce obdivovat, člověk, který reprezentuje to nejlepší, co tahle země má – totiž české mozky. A v tomto kontextu je mi úplně jedno, jestli je to vítač, nebo ne. Protože kultivovaný člověk se zralým názorem, který si decentně obhajuje a který já nesdílím, je pro mne vždy bližší než ožralý sprosťák, ze kterého stříkají nadávky, vodka a proudy nenávisti. Ano, Zemanův pohled na imigranty je mi bližší než Drahošův.

Ovšem volba mezi slušným člověkem odlišného názoru a ožralým Kundotamem, který občas říká podobné myšlenky jako já, je pro mne jednoznačná. Já nechci na Hradě reprezentaci vesnického lihovaru. Nechci tam zášť, zlobu, nenávist, zlomyslnost, jízlivost, nepotismus, lži a urážky – to jest všechno, co reprezentuje Miloš Zeman. Člověk, který jestli v něčem opravdu vyniká, tak ve sprostotě.

Proto veřejně a s chladnou hlavou říkám, že budu radši volit slušného člověka, se kterým nesouhlasím, než nalitého sprosťáka, i když z něj občas vypadne i rozumná myšlenka. Prezident reprezentuje zemi. A já chci být reprezentován univerzitním profesorem, a ne ožralcem ze čtvrté cenové, který málem pozvracel korunovační klenoty. Takže: Říkám NE sprostotě a volím Drahoše!