Petr Hannig. EU: Ano, ale v podobě před „Lisabonem“, s právem veta pro každý stát. Z Unie vystoupit, pokud přijme nový plán násilného přerozdělování migrantů. Euro nikdy. NATO: bude-li nás nutit zvyšovat obranný rozpočet a kupovat zbraně, vystoupit. Když nás nechá být, tak ano. Uznává Zemanovu politiku vyvažování Východ–Západ.

Petr Hannig. EU: Ano, ale v podobě před „Lisabonem“, s právem veta pro každý stát. Z Unie vystoupit, pokud přijme nový plán násilného přerozdělování migrantů. Euro nikdy. NATO: bude-li nás nutit zvyšovat obranný rozpočet a kupovat zbraně, vystoupit. Když nás nechá být, tak ano. Uznává Zemanovu politiku vyvažování Východ–Západ. Zdroj: Ondřej Szollos

Petr Hannig: Zemanovu politiku hodnotím kladně, nikdo z politiků nemá na jeho inteligenci

Postupně jsem se sešla se všemi osmi vyzyvateli prezidenta Miloše Zemana na kávě. Čtenáři tištěného Reflexu si o tom mohou přečíst v aktuálním vydání. Všichni zodpověděli čtyři stejné otázky, které nabízíme zde: dnes skladatel, hudební vydavatel, producent a předseda strany ROZUMNÍ Petr Hannig.

Jste jedním z vyzyvatelů Miloše Zemana. Jak hodnotíte jeho působení na Hradě?

Co se týče Zemanovy politiky jako takové - čili jeho orientaci na všechny světové strany, vyvažování, osy Východ Západ - tak tu hodnotím kladně. Její prezentaci už tak kladně nehodnotím. Nikdo ze zdejších politiků nemá na inteligenci Miloše Zemana, ale schází mu empatie. Já mám na rozdíl od něj empatie hodně, dokáži se vcítit do pocitů i těch lidí, kteří nejsou na stejné notě jako já. Asi je to tím, že jsem umělec a citlivost mám poněkud vyšší.

Prezident Zeman řekl, že první dva pokusy na sestavení vlády svěří Andreji Babišovi. Jak byste postupoval vy v roli hlavy státu?

První pokus bych svěřil vítězi voleb, tedy předsedovi hnutí ANO Babišovi. Druhý pokus bych dal druhému na pásce čili ODS. A třetí pokus přesně v intencích zákona předsedovi Poslanecké sněmovny, což by opět bylo hnutí ANO.

Co je podle vás nejvážnější problém současnosti?

Nekontrolovatelná migrace. Pokud se v Evropské unii prosadí, že nebudeme mít možnost ovlivnit nebo zcela odmítnout přijímání migrantů – záměrně neříkám uprchlíků, protože dnes jsou to už jen ekonomičtí migranti – museli bychom z ní bohužel vystoupit. A neříkám to rád, jsem Evropan, který mluví pěti jazyky a má všude na kontinentě kamarády. Evropu miluji, ale přežili bychom to. Evropská unie se dnes chová naprosto nevhodně. Nevhodně se chovala k Velké Británii, zrovna teď se nevhodně chová k Polsku. Její současné vedení je ultralevicové, neomarxistické. Přece jsme před osmadvaceti lety nechrastili klíči, abychom se dochrastili zpátky.

Jste příznivcem posilování přímé demokracie, referend, o nichž se dnes hodně mluví?

Jsem. Naše strana, ještě pod jménem Strana zdravého rozumu, už kdysi prosazovala odvolatelnost politiků dvojnásobným počtem hlasů, než jakým byli zvoleni. Lidový impeachment by se týkal například hlavy státu či senátorů, poslanců nikoli, ti jsou voleni v poměrném systému. Jsem i zastáncem referenda. Pochopitelně, jako vše, tak i lidové hlasování má své plusy a mínusy. Nemělo by rozhodovat o všem, jen o nejdůležitějších otázkách. Počet podpisů pod peticí žádající referendum by rovněž měl být rozumný. Zastupitelskou demokracii za tu přímou bychom vyměnit neměli, ale referenda a odvolatelnost politiků jsou důležité pro pocit lidí, že mají možnost spoluvládnout.

O prezidentských volbách si více přečtěte v aktuálním tištěném Reflexu.

Reflex 46/2017Reflex 46/2017|Archív