Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Karel Steigerwald: Češi, pořád ještě chcete mít vlastní stát?

Už to málem vypadalo, že volba prezidenta proběhne normálně. Je zákon, ten platí, někdo vyhraje. Naštěstí tomu tak nebude. Už i tato volba ztrácí důstojnost a stává se nejasnou. Jedni odborníci čtou ze zákona, že senátor či poslanec smí dát jen jeden podpis jednomu kandidátovi, jiní tvrdí opak, že se může podepsat libovolnému počtu kandidátů.

Který podpis platí, je otázkou dedukcí. Ty mohou být různé. Infikoval neplatný podpis ty ostatní, platné? A jsou neplatné všechny podpisy, jež rozdal jeden senátor nebo poslanec, či první platí, další ne? Nebo naopak platí jen ten, který přišel jako poslední? Kdo bude dedukovat? No soud přece.

Některé kandidáty vyškrtne a možná by mohl dát pokutu i každému, kdo dal více doporučení, čímž vznikne navazující spor, jestli je možné pokutovat senátora za rozdávání podpisů, když ten má imunitu. Bude právo na odvolání škrtnutých? Je i podotázka, co s podpisem senátora, jenž se vmísil i mezi potřebných padesát tisíc hlasů lidu. Platí, neplatí? Najdou ho v tom množství?

Tahanice a různé výklady celou volbu prezidenta znečistí možná stejně jako nynější prezident sám sebe. Někomu soud kandidovat znemožní, což je asi větší poškození ústavní rovnosti před státem než všechny ty nejasné hádky. Nesmí kandidovat, protože někdo jiný udělal chybu, které kandidát ani nemohl zamezit, ba ani nemohl vědět, že se chyba stala?

Jak si zařídit voličský průkaz čtěte zde >>>

Komické by bylo, kdyby škrtli všechny kandidáty – za chyby, jež oni nezpůsobili, protože není v lidských silách kontrolovat padesát tisíc podpisů. Jednou třeba vyjde najevo, že kandidáti nastrkali do listin soků tři procenta falešných podpisů sami, aby soky vyřadili.

Smějete se tomu? Aby ne, vždyť to je k smíchu. Váš stát, moji milí Češi, nedá bez zmatků dohromady už skoro nic. Vše je spor, dva názory, tři názory, hádka, jak dlouho tu smí být ta či jiná vláda bez mandátu, co smí, musí či nemůže prezident, kdy je platná vyhláška, jež je současně neplatná, kdo smí k soudu přijít, kdo nesmí, koho smíte odposlouchávat, koho ne.

Jak mistrně v tom zmatku bruslí bystré osoby: Rath už řadu let, podobně Nečasova parta. Vinnej, nevinnej, hlavně že se hádáme. Stále ještě se kradou za zády majitelů domy tak, že se na úřadě vymění falešné papíry. Proč pořád chcete mít svůj stát, milí Češi, když vám to nefunguje?

Sami sobě se smějete, říká vám přes století ukrajinský Rus Gogol.