Video placeholde

Čím světlejší, tím lepší. Heineken stáhnul rasistickou reklamu na pivo

Firma Heineken se po H&M a Dove zařadila mezi společnosti, jež musely kvůli kritice v poslední době stáhnout svoje reklamy. V případě výrobce piva se jedná o reklamu na nízkokalorické pivo s nízkým obsahem alkoholu. Lahev Heinekenu pošle ve videu barman přes pult bílé dívce, přičemž nápoj mine několik černochů. Firma si podle slov svého mluvčího rasistického podtextu nevšimla. Reklamu stáhla.

„Sometimes lighter is better,“ je věta, která se v reklamě objeví a mohla by znamenat i něco jako „někdy je lepší světlejší“. Jeden z prvních, kdo na sociálních sítích upozornil, že reklama není tak úplně košer, byl americký raper Chance the Rapper. Spot označil za nechutně rasistický a dodal, že podezřívá některé společnosti z produkce záměrně kontroverzních reklam, které zhlédne kvůli ohlasu médií více lidí.

Lidé na sociálních sítích reagovali především pobouřeně na vyjádření Heinekenu, který záměr jednoznačně popřel. Mluvčí americké divize médiím vzkázal: „Heineken vyrábí po desetiletí reklamy, které apelují na diverzitu. Snažíme se komunikovat, že na světě existuje více věcí, které nás spojují, než které nás rozdělují.“

Nejlepší opice v pralese

Zástupce firmy nakonec dodal, že ačkoliv Heineken trvá na tom, že reklama prostě jen láká zákazníky na nízkokalorické pivo, kritiku si vezmou k srdci a použijí ji, aby se podobným nedorozuměním v budoucnosti vyhnuli.

Obdobnou aféru má za sebou také oděvní společnost H&M, která na začátku roku oblékla černošské modely do mikin s nápisem „nejlepší opice v pralese“. Loni pak kosmetická firma Dove představila reklamu, ve které se černošská modelka stane po použití Dove bílou.

Jak se zelené pivo liší od klasických piv? >>>