Video placeholde

Zdeněk Svěrák: Český národ zhyne. Nejdřív ztratí rozum a pak přestane rodit děti

Nestává se příliš často, že by Zdeněk Svěrák rozvířil svým výrokem debatu ve společnosti. Během výročí 99 let od založení Československa se mu to ale podařilo. Na koncertě Trvalky, kterým v den státního svátku slavil ve vyprodané O2 areně padesátiletý pracovní vztah se skladatelem Jaroslavem Uhlířem, se před jednou z písní zamyslel nad budoucností českého národa. Předpověděl mu zánik, který začal zhloupnutím, jaké Češi předvedli u volebních uren při říjnových volbách do poslanecké sněmovny a bude pokračovat nechutí mít děti. Na celý výrok se podívejte na videu.

Jedni mu tleskají za odvahu, druzí mu spílají za to, že na koncert tahá politickou agitku. Odvahu mu ale nikdo upřít nemůže. Herec a spisovatel, který se za své politické názory nestydí v žádné době zkrátka na sebe občas vezme roli přísného profesora a své „třídě“, tedy všem Čechům, z nichž mnozí by jej rádi viděli jako prezidenta, sem tam něco vytkne. Tentokrát na to šel parafrází citátu ze Smetanovy opery Libuše.

„Český národ nezhyne“ zaznívá z úst kněžny Libuše. Na to Svěrák, krátce před písní Chválím tě země má, oponuje, že český národ zhyne. Nejprve se mu to stane tak, že zhloupne, což, podle jeho slov, předvedli Češi u voleb. Tím si vysloužil dlouhý potlesk vyprodané O2 areny, která se skládala převážně z rodičů, prarodičů a jejich ratolestí.

Následně pokračoval tím, že k nevyhnutelnému zániku přispěje i nedostatek nově narozených dětí a poděkoval všem rodičům, kteří se snaží tuto zkázu svými dětmi oddálit. V závěru je vyzval, aby z nich vychovali slušné lidi.

Co na slova Zdeňka Svěráka říkáte? Dejte nám vědět do komentářů.


Blíží se prezidentské volby 2018. Kdo z devíti kandidátů na prezidenta zvítězí? Sledujte volební speciály s komentáři i okamžitými online výsledky. První kolo prezidentské volby 2018 se bude konat už 12. a 13. ledna. Pokud žádný kandidát nezíská dostatečnou převahu, druhé kolo prezidentských voleb 2018 se uskuteční o dva týdny později, 26. a 27. ledna.