Joker na X způsobů.

Joker na X způsobů. Zdroj: http://moviepilot.com

Vražedné šílenství nejnovějšího Jokera Jareda Leta
Jack Nicholson se prosmál až k nominaci na Zlatý glóbus
Jak se postupně proměňovala kresba komiksové postavy Jokera:  Batman č. 1 (1940)
Batman č. 253 (1973)
Batman č. 475 (1978)
14
Fotogalerie

Proč tak vážně? Joker slaví narozeniny. Přinášíme jeho nejslavnější podoby

Je dost možné, že jste nikdy v životě neotevřeli komiksový sešit, přesto Jokera znáte. Křídově bílá pleť, rudé rty, zelené vlasy, a hlavně zlověstný úšklebek. Největší fiktivní padouch historie nyní slaví 76. výročí od první účasti v komiksu. Od té doby se stal nedílnou součástí popkultury a neměnil život jen Batmanovi, jemuž zatápí v Gotham City. Změnil život také Jacku Nicholsonovi, Heathu Ledgerovi či Jaredu Letovi.

Joker se v komiksech stále vyvíjí, svléká se jako had a neustále se přizpůsobuje. Nikdy nemůžete předvídat, jak vás ošálí a jak moc smrtonosně si z vás vystřelí. Jeho plány, cíle i prostředky se mění podle toho, jak se posouvá nálada ve společnosti a proměňuje styl superhrdinských komiksů. On je totiž rozdíl mezi krádeží smaragdu paní Landorpfové a masovou vraždou. Jokerův vnitřek i vnějšek ale variují i jeho představitelé ve filmech. Podívejte se na jeho nejslavnější televizní a filmové představitele.

Do konceptu Jokera jako klauna spadá batmanovská televizní adaptace z roku 1966, v níž si ho zahrál kníratý Cesar Romero. Jeho poťouchlé nemehlo a groteskní přehrávání by dneska sklízely tak akorát Zlaté maliny.Joker Jacka Nicholsona zabil Batmanovi rodiče, ale zrodil také extravagantního, teatrálně zlověstného ďábla, nejpamátnějšího padoucha na dlouhá léta, a to rovnou s nominací na Zlatý glóbus. I díky pojetí režiséra Tima Burtona.

Méně známá už je verze Jokera v podání jiného slavného herce: Marka Hamilla. Ten se proslavil jako Luke Skywalker ve Star Wars a málokdo zná jiné jeho role. V Batman: The Animated Series (1992-95) ovšem jako dabér zazářil.

„Jedna z věcí, která tvoří Jokera, je jeho smích. Pamatuju si, když jsem četl ty komiksy, to bylo samé hahahahahaha, spousta hohohihihohohi… Jeho smích by měl být jako hudební nástroj, dokreslovat jeho náladu.“

Nihilistický čekatel na rozpad společenských struktur, král chaosu a anarchie. Takový byl Joker zesnulého Heathe Ledgera v Temném rytíři (2008), za nějž dostal Oscara.

Poslední Joker je Jared Leto. Zatím nevíme, zda bude spíš střelený, nebo zlověstný. Uvidíme v blockbusteru Sebevražedný oddíl letos v srpnu — snad bude tak perfektně sestříhaný a ozvučený jako trailer.Nevyhovuje vám žádný z nich? Jako bonus si můžete ověřit, jak byste jako Joker vypadali vy osobně (nebo třeba vaše matka, šéf či Jarda Jágr) v aplikaci Masquerade.

Více se o Jokerovi dočtete v novém čísle Reflexu, které vychází ve čtvrtek 11. února.