Video placeholde

Vaření, nakupování, ale i randění. Umělá inteligence bude brzy řídit i váš život. Víc, než si myslíte

Většina z nás si ani neuvědomuje, že se umělá inteligence stala součástí našich životů. Běžně ji využíváme v domácnosti i v práci. Moc o ní ale nevíme a kusé informace, které se k nám občas dostanou, vyvolávají nedůvěru a strach z neznámého. Bojíte se představit si, co nás čeká v blízké budoucnosti? My to už víme!

Deset let není tak dlouhá doba, a přesto se náš život dost výrazně změní. Vývojáři s výrobci pracují na stále nových vylepšeních a revolučních koncepcích, ve kterých umělá inteligence a machine learning hraje hlavní roli. Pojďme se podívat, co se změní:

Vaření

Už teď vás lednice upozorní, že dochází oblíbený produkt, a dokonce ho i sama objedná. Vylepšení této funkce nabízí také výhled na několik dnů či týdnů dopředu v závislosti na vařených receptech. Lednice se propojí s aplikací, ve které si zvolíte pokrmy na týden a počet strávníků. Lednice zareaguje tak, že dokoupí množství potřebných potravin, ale nejen to – nabídne alternativy s přihlédnutím k alergiím a nedostupnosti vybraných položek v obchodě.

To vše znamená, že se budeme moci s lednicí a aplikací dohodnout i na „držení“ diety, nebo na zdravém jídelním plánu. Budou totiž hlídat i množství snědených kalorií a obsah vitamínů, minerálů, sacharidů a proteinů v denním příjmu. IBM na testech aplikace právě pracuje a oslovila mnoho známých kuchařů a blogerů, kteří mají youtube pořady o vaření, aby vytvořili chutné a vyvážené recepty s alternativami.

Možná si říkáte, že vaření ale vždycky zbude na vás. I tady se ale pohnuly ledy. Podobně jako lednice bude fungovat nový hrnec, který podle vloženého receptu pozná, co vaří, zda má všechny ingredience a zda jich je dostatek, aby byla chuť a kvalita zaručena. Samozřejmě nabídne i alternativy s přihlédnutím k dietě, kalorickému příjmu nebo alergiím. Položky z receptu se do sběrných nádob nasypou a vloží do hrnce. On už si vše dávkuje sám a ví, kdy k masu přidat brambory nebo rýži, aby se nerozvařila.

Nakupování

Čas je drahý, proto ho nemusíme nesmyslně utápět ve frontách v nákupních centrech. U nás si na online nákupy pomalu zvykáme, protože máme tendenci si sami vybírat to nejhezčí maso a nejčerstvější zeleninu, ale v zahraničí už rodiny střední třídy ani jinak nenakupují.

Amazon má v plánu převratné novinky. Doručování drony je už známé, byť ještě není dokonalé a připravuje se hlasové objednávání a nákupní seznamy vedené na Pinterestu. Umělá inteligence v pozadí o vás bude vědět, kolik členů je ve vaší rodině a co běžně nakupujete, takže objednávku doplní na správné množství a o produkty, které pořizujete pravidelně.

Aby zboží zbytečně ve skladech nestárlo a nekazilo se, bude pracovat s prediktivním objednáváním potravin od dodavatelů v závislosti na množství odběratelů. V praxi by to mělo vypadat tak, že sklad bude sloužit pouze jako předávací místo, kde se právě přijatá dodávka od výrobce okamžitě připraví do balíčků, které stejně rychle odcházejí k zákazníkům. A to vše v garantované doručovací době.

Randění

Online seznamky už fungují dost dlouho, ale stále ještě nenaplnily svůj potenciál. Díky umělé inteligenci by se měla zkrátit doba hledání partnera a také zmnohonásobnit šance na nalezení vhodného protějšku. V současnosti probíhají testy aplikací, které by měly umět zjistit maximum informací od zadavatele nebo zadavatelky, vytvořit profil člověka, kterého hledají, a zohlednit reálné možnosti a následně pak začít z databáze vyhledávat.

Veliký úspěch zaznamenává trh se sexrobotkami, které jsou vzhledově téměř nerozeznatelné od živého člověka. I ty obohacené o umělou inteligenci poznají svůj lidský protějšek, jeho zvyky a touhy a budou na ně moci reagovat. Ani ženy ale nezůstávají pozadu a pro ně se vyvíjejí speciální mužští roboti, kteří budou kromě sexu přinášet i romantiku. Jak? To se necháme překvapit.

Mezinárodní a státní bezpečnost

U nás zatím v plenkách, v zahraničí už běžná věc. Starost o bezpečí občanů a hranic přebírají stroje. Neustále analyzují pohyb všech a všeho, vyhodnocují možné hrozby.

V příštích letech se jejich funkce obohatí o predikci, automatickou obličejovou rekognici, propojování nestandardních nákupů chemických přípravků a nářadí s případným nebezpečím, sledovací čipy pro trestané a už propuštěné násilníky, které upozorní na zvýšenou hladinu adrenalinu a informují probačního úředníka, aby zasáhl. Nabízí se jen otázka... Jak to bude s GDPR?

Zdravotnictví

E-recepty vzbudily vlnu nevole, ale připravte se na to, že je to jen začátek. Díky sdílení informací o zdravotním stavu a výsledků z vyšetření budou aplikace a chatboti u běžnějších nemocí samy určovat diagnózu a navrhovat medikaci s přihlédnutím k alergiím a aktuálnímu stavu. S vážnými problémy už budete muset do nemocnice.

I tam ale převezmou většinu zákroků a úkonů přístroje. Už teď se připravují nemocniční lůžka se speciálními monitorovacími senzory, které zdravotní sestry upozorní na změnu teploty, svalové křeče a díky masážním čidlům a speciálním tvarovacím matracím také zamezí proleženinám.

Tak co? Těšíte se, nebo máte strach? Jedno je jisté, bude určitě skvělé využívat chytré přístroje tam, kde lidem hrozí nebezpečí (přírodní katastrofy, požáry, sesuvy půdy a pády budov, těžké práce v průmyslu a strojírenství apod.), ale talent, lidskou kreativitu a jedinečnost rozhodně žádný robot nenahradí. Nebo ano?