Nadbytečné používání antibiotik by se nám tak mohlo vymstít již ve velmi blízké budoucnosti.

Nadbytečné používání antibiotik by se nám tak mohlo vymstít již ve velmi blízké budoucnosti. Zdroj: profimedia.cz

Antibiotika přestávají pomáhat. Američanka zemřela na neobvykle rezistentní infekci

70letá žena z Nevady přišla v srpnu loňského roku do nemocnice se zdánlivě banálním otokem u pravé kyčle. Způsobila ho infekce, a tak jí lékaři předepsali antibiotika. Ta ale nezabrala. Postupně proto zkoušeli další a další, až vystřídali všech 26 druhů, které se ve Spojených státech používají. Bez úspěchu. Pacientka o několik týdnů později zemřela.

Lékaři poslali vzorky infekce do federálního Centra pro kontrolu a prevenci chorob, kde zjistili, že smrt způsobila Klebsiella pneumoniae. Bakterie, která se běžně vyskytuje v trávícím traktu člověka. V tomto případě využila oslabení těla 70leté ženy a infikovala zlomeninu kyčle. Americká agentura potvrdila, že na vzorky nezabírala žádná schválená antibiotika včetně Clistinu, jenž se využívá jako poslední záchrana.

Odborníci spojují onemocnění s faktem, že Američanka byla opakovaně hospitalizována v Indii, kde ji bakterie pravděpodobně napadla. V čistě evropských podmínkách tak podobný případ zatím nehrozí. I přesto bychom se měli mít dle odborníků na pozoru. Někteří lékaři dokonce tvrdí, že stojíme na pokraji „post-antibiotické éry“.

„Pořád je to velmi neobvyklé, aby byla bakteriální infekce rezistentní vůči tak velkému množství antibiotik. Naštěstí jde jen o extrémní případy, ale brzy by se mohly stát běžnými. Jednoduchost cestování tuto variantu jen přibližuje,“ uvedl pro BBC doktor David Brown, jenž je vedoucím výzkumu antibiotik ve Velké Británii.

Konkrétně odolnost bakterie Klebsiella pneumoniae vůči antibiotikům se zvyšuje i dle Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí. V roce 2005 byla rezistentnost vůči nejsilnějším antibiotikům jen asi 6%. V roce 2010 už to bylo 15%. V některých evropských státech je pak rezistentních až 50% kmenů. Nadbytečné používání antibiotik by se nám tak mohlo vymstít již ve velmi blízké budoucnosti.

V případě 70leté Američanky se nakonec ukázalo, že vzorky nebyly odolné vůči Fosfomycinu. Ten ale ve Spojených státech není pro léčbu podobných infekcí schválen, a tak ho lékaři bohužel ani nezkoušeli.