Zirkon

Zirkon Zdroj: Reu

Nejstarší krystal dokazuje, že Země byla obyvatelná nedlouho po svém vzniku

Vědci našli krystal zirkonu, jehož stáří je 4,4 miliardy let. To podle nich ukazuje, že se Země ochladila už nedlouho po svém vzniku a vytvořila tak podmínky pro zrození života.

Dnes už slavný úlomek zirkonu byl nalezen v pískovci v regionu v západní Austrálii. Vědci zkoumáním množství izotopů uranu a olova, které obsahoval, stanovili jeho věk na 4,4 miliardy let.

Důsledkem toho je, že se pevná zemská kůra musela vytvořit po vzniku naší planety (před necelými 4,6 mld. lety) mnohem dříve, než se myslelo. A nepřímo, nám tento zirkon naznačuje, že pokud byly teploty už tehdy dostatečně nízké, mohla být snad už na povrchu naší planety i kapalná voda.

„Zemská kůra se vytvořila relativně brzy po vzniku naší planety a tento malý kamínek je jejím pozůstatkem,“ potvrzují odborníci ve své studii zveřejněné v nejnovějším vydání časopisu Nature Geoscience.

„Země v její rané fázi nebyla tak drsným místem, jak se mnozí vědci domnívali,“ konstatoval vedoucí výzkumu John Valley z University of Wisconsin v Madisonu. „Nemáme sice žádné důkazy o tom, že už v té době existoval život, ale nemáme ani žádný důkaz, že neexistoval. Nemáme proto žádný důvod, proč by život nemohl existovat na Zemi už před 4,3 mld. let,“ řekl Valley agentuře Reuters.

Podle dnešních znalostí, vznikla naše planeta před 4,56 miliardy lety jako žhavá koule, ale nově objevený podle objeveného zirkonu lze soudit, že již o 100 milionů let později měla pevnou zemskou kůru. Z věku minerálu je také patrné, že zemský povrch byl pevný už 160 milionů let po zformování naší sluneční soustavy.

Zmíněný zirkon byl nalezen v oblasti Jack Hills již v roce 2001. Na předmět takové důležitosti je velmi malý, měří pouze 0,2 krát 0,4 milimetru. Zirkony nalezené na Jack Hills jsou tvrdé kusy staré skály, které se staly součástí mladších hornin, v tomto případě pískovce.