Nekupujte televize – podruhé

Přede dvěma týdny jsem v Reflexu psal o tom, jak je ošidné si v předvánočních slevách koupit „levný“ televizor. Že jde o analogové přístroje, ke kterým si divák časem bude muset buď jak buď přikoupit digitální set-top-box, protože analogové vysílání se u nás vypne a přejde se na digitální. A že by na to měli výrobci televizorů nebo jejich prodejci upozorňovat. Podle očekávání mi přišlo dost nesouhlasných reakcí.

Přede dvěma týdny jsem v Reflexu psal o tom, jak je ošidné si v předvánočních slevách koupit „levný“ televizor viz http://www.reflex.cz/Clanek21741.html. Že jde o analogové přístroje, ke kterým si divák časem bude muset buď jak buď přikoupit digitální set-top-box, protože analogové vysílání se u nás vypne a přejde se na digitální. A že by na to měli výrobci televizorů nebo jejich prodejci upozorňovat. Podle očekávání mi přišlo dost nesouhlasných reakcí.
Čtenář Koppyto mi třeba napsal: „Vemte si situace a důvody, proč lidé kupují nové televizory. Většina našich spoluobčanů si koupila nové TV v první polovině devadesátých let. Ty jsou po více než 10-ti letech na odpis. Malé kulaté obrazovky s vadami, mono zvuk, bez teletextu, dálkové ovladače už dávno sežral pes. Pak jsou to lidé, kteří chtějí větší nebo širokoúhlou obrazovku, a dnes je to pro ně finančně dostupnější. Co stálo před 5-lety 30tis. Kč je dnes za 5-10 tis. Kč. Vždyť je to ani né jeden průměrný měsíční plat. A pak, dnes stojí set-top-box 2-5tis.Kč a až bude digitalizace fungovat, cena klesne třeba až na 5 stovek. A Vy jim radíte titulkem jak z Blesku „Nekupujte televize“, ale kupte si set-top-box?“
Ano, radím. Několik dní po tomhle článku jsme s kolegy z odborného serveru DigiZone.cz rozeslali do médií tiskovou zprávu viz http://www.digizone.cz/tiskove-zpravy/digizone-cz-varovani-pred-vanocnimi-slevami-televizoru/, v níž varujeme spotřebitele před neuváženými nákupy zlevněných televizorů. Podpořila nás i mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová. To je totiž asi tak všechno, co inspekce může v téhle věci udělat, protože zákon spotřebitele před vánočními slevami analogových televizorů nechrání tak, jak se to děje třeba ve Spojených státech. Tam už analogovou televizi nekoupíte.
Věc se má tak: rozhodně nechci odrazovat čtenáře Reflexu od kupování levných televizorů v předvánočních akcích. Jenom je upozorňuji, že si k nim časem budou muset dokoupit digitální set-top-box a jestli by se jim spíš nevyplatilo ještě chvíli vydržet se starou televizí, případně si k ní už dnes dokoupit digitální set-top-box. Ten rozhodně přijde levněji než nejlevnější analogová televize a pokud jste z Prahy, rázem se vám zvýší počet volně přijímaných televizních programů na sedm (od Nového roku). Totéž se bude nejpozději od února týkat i diváků v Brně a Ostravě.
Takže pokud kupovat novou televizi, spíš nějakou opravdu levnější na „dožití“. Digitální set-top-boxy, což jsou vlastně převaděče digitálního signálu do analogové podoby čitelné pro dnešní televizory, jsou v podstatě také jenom dočasná náhražka – do doby, než se na trhu objeví dostatečný počet cenově přístupných integrovaných digitálních televizorů. Tedy přijímačů, které budou mít už v sobě zabudované digitální tunery, případně kombinované přístroje s tunery pro příjem digitální i analogové pozemní televize.
Zatím takové integrované přístroje na trhu nejsou a pokud ano, jsou příliš drahé. Zato cena digitálních set-top-boxů klesá. Pokud si takový set-top-box za necelé dva tisíce korun připojíte ke staré černobílé televizi Merkur, umožní vám sledovat elektronického programového průvodce (EPG) nebo teletext, byť sama o sobě takové služby nenabízí. To už stojí za zamyšlení, ne?
Koppyto má ale v něčem pravdu. Zavádění pozemní digitální televize se u nás neúměrně zdržuje a vůbec není jasné, kdy dojde k definitivnímu vypnutí posledního analogového vysílače. Optimisté hovoří o roku 2008, Evropská komise o roku 2012 a ministryně informatiky Dana Bérová o roku 2010. „Až vypnou analogovou síť za 5 až 10 let, tak si ti samí zákazníci, co budou letos na Vánoce štastně koukat na novou levnou TV , přece koupí zase novou větší lepší televizi. To teď mají celou tu dobu koukat na starou malou TV? S průměrným počtem hodin, kolik Češi koukají na TV by si zkazili oči,“ lamentuje Koppyto.
Znovu opakuji: oči si kazit nemusí, když si ke staré televizi dokoupí set-top-box. Vyjde je to levněji než nová (zlevněná) analogová televize a kvalita obrazu se jim rozhodně zlepší. Bohužel zatím jen v Praze. Koppytovi ale děkuji za jeden zajímavý námět: „Celou tu dobu co se tomuto tématu věnujete, čekám, kdy přijdete s názorem nebo stanoviskem nějakého světového výrobce televizorů. Proč neuděláte rozhovor třeba s šéfem plzeňského Panasonicu? Mě by třeba moc zajímalo, co oni na to.“
Mě taky. Rozhovor udělám.