K čemu je registrace?

K čemu je registrace?

K čemu je registrace?

Golfová Centrální mimoklubová registrace se za loňský rok propadla. V minulých letech měla pravidelně několik tisíc členů...

Golfová Centrální mimoklubová registrace (CMR) se za loňský rok propadla. V minulých letech měla pravidelně několik tisíc členů, během roku 2008 se ale jejich počet snížil a v současnosti je to pouhých 1200 členů. Co se děje, proč CMR už tolik netáhne?
Odpověď je jednoduchá: CMR úspěšně nahradily některé kluby tím, že přijímají členy za vstupní poplatky menší nebo srovnatelné, než je 3000 korun, které hráči v CMR platí.
Malý historický exkurz: CMR vznikla v roce 2001, v době, kdy v Česku hrálo pouhých 10 000 hráčů a eminentním zájmem ČGF bylo přilákat nové adepty golfu. Kluby nebyly levné, žádaly po hráčích vysoké vstupní poplatky. Nová Bystřice, klub, který přišel s malým vstupním poplatkem a stál o něco později na počátku „levné“ cesty, se teprve rozjížděl. Funkcionáři ČGF sice v souvislosti s CMR vždy hovořili o tom, že má jít pouze o přechodnou stanici pro hráče, kteří se nemohou rozhodnout, do kterého klubu vstoupí, ale pravda byla i taková, že CMR vznikla proto, aby tu byl k dispozici nějaký levný „klub“ pro fýčkové hráče.
Během pár let se ukázalo, že to byl dobrý nápad. CMR přilákala masu nových hráčů. Někteří zde zůstali jen jeden či dva roky, jiní déle. Nešli do klubů, protože jim pořád připadalo výhodnější platit ročně 3000 korun a pak jen fýčka na hřištích, než se vázat k jednomu hřišti a platit vstup třeba 30 000 a pak ročně ještě 8000 za hrací poplatky (nebo i více).
Na CMR proto část klubů nadávala, že jim prý bere hráče. Ale ve skutečnosti jim toho až tolik nebrala. CMR se nikdy nestala stále tučnícím bumbrlíčkem a jak už jsem zmínil v úvodu, v posledních letech se počet hráčů dokonce snižoval. CMR byla sice určitou dobu nejpočetnějším „klubem“ (ačkoli mezi kluby ve skutečnosti nepatřila), ale nakonec se z ní stal právě ten průchoďák, který sloužil hráčům jen do doby, než si vyberou regulérní klub.
A minimálně od roku 2005 už skutečně bylo z čeho vybírat, kluby začaly nabízet výhodnější členství. Kupříkladu pražský Bestgolf Blue Sky měl (a stále má) tzv. volné členství za 2500 korun. Dostanete sice jen tu kartičku ČGF, ale je to levnější než CMR (klub má už přes 760 členů). Pod 3000 korun se pak dostávaly další kluby, například Golf Club Ostrava má stále tzv. pasivní členství za pouhou tisícikorunu (620 členů).
Opravdové terno ovšem udělal Golf Club Hostivař: ten totiž vedle svého běžného členství (které čítá vstupní poplatek 150 000 Kč) začal nabízet členství nazvané DRIVE. Zaplatíte 3000 korun a za to dostane nejen kartičku ČGF, ale také dárkový balíček (DVD, míčky, čepice atd.) a na místním drajvingu máte dost dalších slev, případně 20% slevu na fýčku na místním hřišti atd. Hostivař je dnes díky členství DRIVE nejpočetnějším klubem v republice, má 2560 členů. Začínali s pouhými 167 členy, po zavedení DRIVE šli hned v následujícím roce na 781 členů, o rok později na 1767 a je pravděpodobné, že letos už překročí hranici 3000 členů.
Jestliže klub inkasuje za zhruba 2400 hráčů od každého 3000 korun, pak je to ročně přes 7 miliónů do pokladny. Odečtěte zhruba třetinu (odvody do ČGF a cena dárků) a pořád máte přibližně 5 miliónů korun zisku. Jak prosté, milý Watsone…
Že tohle je dobrá cesta ke golfové prosperitě, výhodná pro kluby i hráče, dokazuje i následovník Hostivaře. Pražské Hodkovičky zavedly podobný typ členství, jmenuje se PLAY. Cena 3000 a opět slevy na drajving, hřiště atd. Členství zavedly v roce 2008 a ze 183 členů klubu narostly za jediný rok na 1290 členů! Funguje to i v případě pražské Čechie, která nabízí registrační členství za 2500 Kč (1260 členů). Největší obchodní hráč v českém golfu, společnost CZ Golf, zase nabízí kartu CZ Golf Card (cena 2500) a hráč za ní vedle členství v ČGF dostává skutečně široký vějíř slev včetně těch týkajících se hraní na hřištích CZ Golfu.
Existence CMR tedy splnila svůj účel. Odhalila také, co vlastně rozvoji golfu brání v první řadě: vysoké ceny. Nikomu se nechce platit desítky tisíc korun za vstupní a pak i hrací poplatky, když je nakonec ani neodehraje. CMR i další kluby svými pasivními, volnými, drajvingovými, hracími či jinými typy členství dávají zákazníkům jen to, co požadují. Ostatně odhaduji, že fýčkových hráčů, kteří se nechtějí vázat ke klubu, je v českém golfu minimálně polovina.
Měla by tedy CMR zaniknout? Za ty tři tisíce je dnes už nevýhodná… Přesto by měla být zachována – když už nic jiného, určuje svými třemi tisícovkami ročně hladinu cen v golfu u nás. Kdyby CMR zanikla, asi by kluby začaly zvyšovat své poplatky, což by bylo kontraproduktivní. Čím levnější golf bude, tím více hráčů bude mít. To je základní ekonomické pravidlo golfu nejen u nás, ale i na celém světě.
ZELENÝ BAULL č. 203



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»