S helmou nebo bez ní?

S helmou nebo bez ní?

S helmou nebo bez ní?

Udělali jsme si kolegou Potůčkem radost a vyrazili na takovou delší cyklistickou vyjížďku z Prahy do Brna. Za jeden den. Nebudu prozrazovat detaily, dočtete se je v reportáži v Reflexu č. 28 (vychází 10. července). Jen prozradím, že jsme dojeli ...

a že to byla jedna z nejpříjemnějších cest, jaké jsem na kole zažil. A to jsem už najezdil asi šedesát tisíc kilometrů.


Těch šedesát tisíc jsem ovšem z větší části ujel bez přilby na hlavě – a o tom teď chci psát. Začal jsem jezdit v roce 1994, tehdy se ještě moc nenosily. Ale jak cyklistický boom sílil, dostával jsem se, myslím, do menšiny. Takže jsem si helmu koupil. Jenže nevozil.
V roce 1999 jsem se v Krkonoších docela vyfláknul, spadl i na hlavu, a když mi v nemocnici po rentgenu a při pohledu na gigantickou bouli na čele říkali, že jsem měl docela kliku (mohl to být těžký otřes mozku, ale byl asi jen lehký), říkal jsem si na oplátku: tak, a teď už budu jezdit v helmě.
Nezačal jsem. Jen si ji vždycky beru do hor nebo když vím, že na cestě budou nějaké prudké sjezdy. Vzal jsem si ji i na cestu Praha-Brno. Jak jsem s helmou během jízdy naložil, to vidíte na fotkách.
Není sporu o tom, že cyklistická helma dokáže ochránit zdraví a zachránit i život. Vůbec tu nechci její smysl zpochybňovat. Ale rád bych na druhou stranu řekl, že se nedivím těm, kteří ji nevozí.
Především ten pocit: když vám okolo uší, do vlasů fouká vítr. To je na cyklistice něco úžasného. V některých helmách je také dost vedro (hlavně v těch levnějších), při třiceti stupních nad nulou to už začíná lehce vadit. Helma je také dosti neforemným rendlíkem, který se občas z hlavy sesouvá, padá na strany a dopředu. Ženy ji nemilují z estetických důvodů. Někteří ji nevozí i proto, že jezdí mimo silnice a jezdí pomalu - mají pocit, že případný pád by nebyl na hlavu. Také hodně starších cyklistů helmu nevozí, prostě si na ni nezvykli.
Já naopak čím jsem starší, tím víc helmu vozím. Ale do kopců ji vždycky sundávám, dávám si ji na řídítka. Když má být třicet nad nulou a nejedu terénem, po frekventovaných silnicích, spíše po cyklostezkách, ani si ji s sebou na výlet neberu. V chladnějším počasí ano, to ji mám jako čepici. Do hor ji mám vždycky. Taky kdybych si koupil silniční kolo, asi bych ji nosil častěji. Na silničním kole jezdíte rychleji a je také méně stabilní.
Helma je určitě potřebná. Ale vlastně rozumím těm, kteří ji nevozí. Ten pocit volnosti a proudícího vzduchu, ten je s helmou a bez ní skutečně jiný.