Martina je fuč!

Na vypadnutí Martiny Balogové mně mrzí hlavně to, že už ji v dalších dílech neuvidím, resp. neuslyším, jak zpívá. Těšil jsem se vždycky, jak tu či onu melodii zapěje Aneta a Martina, teď už zbývá jenom jedna. Šance na celkovou výhru ale Martina neměla nikdy ty nejvyšší, spíš je škoda, že se nedostala mezi tři poslední. Ale všechny ty řeči o rasismu, které jsem se dočetl v úterním Blesku (M. Kocáb, prohlášení Martinina přítele: Tahle společnost není připravena na to, aby vyhrála taková holka…), to jsou jenom nepodložené domněky, emocionální výkřiky.


Otázka nestojí, proč Martina dostala málo hlasů, nýbrž: proč jich ostatní dostali víc? Jednoduše: jsou pro masové publikum přijatelnější. Martina zpívala skvěle, ale v ostatních složkách už tak nadprůměrná nebyla. Bystrá chytrolínka to není, postavu top modelky taky nemá a vzpomínáte, jak vypadala ještě před zásahem vizážistů? Pamatujete si ty ordinérní obleky, ve kterých nastoupila? Třeba zrovna tohle rozhodovalo, divák a posluchač pak raději volí neškodné blondýnky a fádní sympaťáky. Ale volí i holku, která je taky skvělá zpěvačka a navíc má pel mládí a nevinnosti, který Martina už postrádá. Název soutěže přece není Česko hledá SuperZpěváka, ale SuperStar, v originále Pop Idol. Hledá se hudební idol a tím může být kdokoli, kdo si získá zájem a oblibu po všech stránkách. Koneckonců taková Madonna taky nemá zrovna zlato v hrdle, ale přesto je skutečnou megahvězdou.
Myslím, že z deseti finalistů má v popmusic šanci uspět například Julián, protože byl snadno identifikovatelný – pokud se ovšem v budoucnu schová jeho příšerný zpěv v řevu rockové formace. Rozhodně by se mohla prosadit Martina, protože umí zpívat - ale kudy ta cesta k desce, vystoupením, povede, toť stále otázka. Tomáš Savka by se za dvacet let hodil jako doprovodný zpěvák velkého estrádního orchestru, swingová melodie mu šla nejlíp, ale na desku to teď nevypadá. Se Sámerem je potíž, je to zpěvák-nezpěvák a být na místě BMG, trochu bych se jeho vítězství obával. Šárka Vaňková rozšíří řady rozvíjejících se poupátek, její desku si dokážu představit úplně dokonale, ale je mi taky dokonale ukradená.
No a zbývá Aneta a na tu její desku, repertoár, kariéru a vůbec všechno jsem zvědavý. Jestli vyhraje, nebude to špatná vizitka českého vkusu.