Komu Nobelovu cenu za mír?

Komu Nobelovu cenu za mír?

Komu Nobelovu cenu za mír?

Jméno letošního laureáta nejkontroverznější a současně nejočekávanější z Nobelových cen bude oznámeno již v pátek 10. října. Nominace nejsou zveřejňovány předem, proto se každoročně spekuluje o možných kandidátech.



V tomto roce jsou za největší favority považováni čínští disidenti Chu Ťia a Kao Č'-šeng, známí kritikou situace lidských práv ve své zemi.
Dalšími zvažovanými adeptkami jsou ruské aktivistky – právnička Lidija Jusupovová, která sbírá informace o porušování lidských práv v Rusku, a zejména o mučení, únosech a popravách v Čečensku, a novinářka Anna Politkovská, zastřelená v roce 2006.
Mezi favority jsou počítáni také vietnamský buddhistický mnich Thich Quang, který za nenásilné protesty proti komunistickému režimu strávil ve vězení 25 let, a bývalý šéf pákistánského nejvyššího soudu Iftikhar Čaudhrí, jenž se postavil proti autoritativní vládě bývalého pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa.
Cenu za mír mohou získat nejen jednotlivci, ale také organizace. V úvahách o laureátovi se objevily například Cluster Munitions Coalition, která bojuje za zákaz kazetových bomb, a Human Rights Watch upozorňující na bezpráví ve světě.



Aktuálně:

NOBELOVU CENU ZA MÍR ZÍSKAL MARTTI AHTISAARI
Oslo - Nositelem Nobelovy ceny za mír pro letošní rok se stal bývalý finský prezident Martti Ahtisaari. V Oslu to dnes oznámil Norský Nobelův výbor. Ahtisaari cenu získal za své mnohaleté úsilí řešit mezinárodní konflikty.
Mezi jeho zásluhy patří například mírová smlouva mezi vládou Indonésie a indonéskou odštěpeneckou provincií Aceh z roku 2005. Působil také jako zmocněnec generálního tajemníka OSN pro řešení statusu bývalé srbské provincie Kosova. (ČTK, 10. 10. 2008)


Související články a odkazy:

Petr Vavrouška: ZAČÍNÁ SOUD BEZ VRAHA! (rozhovor se šéfredaktorem listu Novaja gazeta Dmitrijem Muratovem o případu Anny Politkovské, Reflex č. 38/2008)
Dan Hrubý: ČÍNSKÉ OPOJENÍ (reportáž z olympijské Číny, Reflex č. 33/2008)
Marek Hudema: MATKA VŠECH VOLEB (reportáž z voleb v Pákistánu, Reflex č. 9/2008)
Oficiální stránky THE NOBEL PRIZE
Nobelova cena míru (Wikipedie)