Pavel Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek. Zdroj: František Vlček / MAFRA / Profimedia

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: Volební zisk 10 procent pro nás není téma

Lidovci chtějí jít do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny v koalici se Starosty a nezávislými (STAN). Pokud se tento svazek nerozpadne nebo nedojde k jeho úpravě, bude muset tento dvojblok nutně získat minimálně deset procent hlasů. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si však nepřipouští, že by se tak nestalo a jeho strana zůstala mimo sněmovnu. Říká, že do koalice se STAN primárně nejde kvůli většímu množství získaných křesel, jedním dechem však přiznává, že s nepočetným poslaneckým klubem toho příliš nezmůže.

KDU-ČSL kývla na volební koalici se Starosty a nezávislými (STAN), ti udělali totéž. Jste si opravdu jist, že tento závazek, jít společně do voleb, skutečně vydrží až do podzimu?

Nikdy není nic stoprocentně jisté. Nicméně spolupráci se STAN vidíme jako dlouhodobou, ostatně na mnoha úrovních od Evropského parlamentu přes Senát až po krajská a obecní zastupitelstva už spolupracujeme. Koalice pro sněmovní volby je jejím logickým pokračováním. Považuji za vysoce nepravděpodobné, že by nevydržela do podzimu.

Vnímáte možné riziko, že by tato volební koalice nemusela získat potřebných 10 procent a zůstala tak mimo Poslaneckou sněmovnu? Nebyl by pro vás konformnější model, podle něhož by se volební subjekt například jmenoval „KDU-ČSL s podporou Starostů“ a k zisku poslaneckých křesel by mu stačil jen pětiprocentní zisk na celostátní úrovni?

Uvidíme průzkumy v létě. Samozřejmě, že by bylo jistější, kdybychom šli do voleb sami. Nebo kdyby STAN šel do voleb na kandidátce KDU-ČSL. To druhé však STAN odmítl. A první řešení má jednu vadu. Sice bychom se do sněmovny dostali, avšak sotva bychom po volbách mohli ovlivňovat věci tak jako nyní. Pokud by totiž výrazně zvítězilo hnutí ANO, pak vinou přepočítávací formule by nějakých osm či devět procent mohlo znamenat jen deset či dvanáct mandátů.

Ale v současné době má vaše strana ve sněmovně čtrnáct poslanců, tedy jen o něco málo více...

Jenže předseda ANO dal jasně najevo, že chce pokud možno vládnout de facto sám, z pozice premiéra řídit ministry jako podřízené a odmítá se zodpovídat sněmovně. Situace by tak byla zcela jiná než v roce 2013, kdy byl Andrej Babiš juniorním partnerem a s ČSSD coby tradiční stranou se bylo možné domluvit na rozumném kompromisu. Toto zatím málokdo chápe. Musíme umět lidem vysvětlit, že nám nejde o to, abychom díky STAN získali více mandátů, nejde nám primárně o křesla, ale vůbec o možnost prosazovat pluralitní demokratickou politiku založenou na konsensu. Naším cílem není 10 procent, pro nás to není téma. Pro nás jsou témata podpora rodin, školství či spravedlnost. Chceme zabojovat o vítězství. Jen pak totiž bude více možností sestavení rozumné vlády. A ne pouze ty, o kterých se dnes uvažuje.

Které to jsou?

Menšinová vláda ANO s podporou KSČM, případně ještě za účasti Okamurovy SPD, nebo velká koalice úhlavních nepřátel ANO a ČSSD.

V čem vidíte přednosti spojenectví se Starosty a nezávislými?

Je to možnost dostat na kandidátky další uznávané osobnosti, s nimiž Starostové zabodovali v krajských volbách. Dále STAN stejně jako my představuje změnu politiky. Na nás nelze útočit ve stylu, jakým ANO a před ním Věci veřejné útočily na dinosaury. Nemáme ve svém vedení politiky z 90. let, s nimiž se tak dobře vzájemně zná Andrej Babiš. Když k tomu připočtu, že jsme schopni se dobře shodnout na programu, je to pro nás logický partner.

Do kdy bude známé složení jednotlivých kandidátek? Kdo je bude potvrzovat?

Kandidátky se odevzdávají dva měsíce před volbami. Určitě ale ještě dříve budeme schopni představit lídry. Existuje rámcová dohoda, teď je třeba ji naplnit těmi nejlepšími jmény. Chci, aby naše kandidátky byly skutečně hvězdné. Potvrdí je samozřejmě příslušné orgány obou stran, každá zvlášť.

Jiří Čunek nedávno prohlásil, že by se mohl na květnovém sněmu vaší strany ucházet o předsednické křeslo. Co vy na to? Neobáváte se, že by jeho „výraznější“ osobní angažovanost na sjezdu mohla pohřbít dojednaný volební svazek se Starosty a nezávislými?

Žádná kandidatura nemůže ohrozit dojednanou dohodu. Ostatně Jiří Čunek koalici podporuje. Případnou konkurenci uvítám.

Co říkáte na usnesení Poslanecké sněmovny, podle kterého by měl ministr financí Andrej Babiš do konce dubna vysvětlit své údajné daňové úniky? Myslíte, že pokud se tak nestane, odvolá Sobotka Babiše z vlády?

Konečná formulace onoho usnesení je naším návrhem. Za prvé stále předpokládám, že ministr financí bude schopen veřejnosti své finance a placení daní věrohodně vysvětlit. Má na to ještě celý měsíc. Pokud by se tak z nějakého důvodu nestalo, další kroky jsou skutečně na premiérovi. Ale nepředbíhejme, Andrej Babiš premiérovi napsal, že vše řádně vysvětlí, tak mu věřme.

Jaký je váš osobní vztah s Andrejem Babišem? Dokážete si vůbec představit, že by se vaše strana včetně vás podílela na vládě, které by Babiš předsedal?

Naše osobní vztahy nejsou důležité. Politici musejí jednat profesionálně. My dlouhodobě vylučujeme koalici s extremisty. A půjdeme jen do takové vlády, v níž jednak budeme moci naplňovat náš program, jednak v ní budeme respektovaným partnerem. Proto jdeme do koalice se STAN, abychom nemuseli čekat, kdo a zda vůbec nás do vlády pozve a jak se k nám bude chovat, ale mohli případně hrát při sestavování vlády aktivní a rozhodující roli. Nicméně platí, že koalice se sestavují až po volbách.  Dnes nevíme, jak uspějeme my, nevíme ani, jak uspěje hnutí ANO.

Zisk kolika poslaneckých křesel budete pro vaši volební koalici považovat za úspěch, u jakého počtu už se bude jednat o zklamání či propadák?

Jednoznačně chceme získat více mandátů, než máme dnes. To je hranice úspěchu a neúspěchu.

Připouštíte si i variantu, že se do Poslanecké sněmovny vůbec nedostanete?

Ne. Není k tomu důvod.