Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

Odvolejte Ladislava Bátoru, vyzývají Nečase. Muž spjatý s rasismem a antisemitismem do státní správy nepatří

O odvolání Ladislava Bátory z postu šéfa personálního odboru ministerstva školství usilují představitelé organizací na ochranu menšin a lidských práv.

V otevřeném dopise, který adresovali premiérovi Nečasovi a předsedům nejsilnějších stran, vyzývají představitelé organizací k odvolání Ladislava Bátory, který je předsedou ultrakonzervativní iniciativy D.O.S.T. a bývalým kandidátem nacionalistické Národní strany. Ten i přes to, že nikdy své kontroverzní angažmá (stejně jako mnoho dalších věcí) vysvětlit nedokázal, působil od dubna jako poradce ministerstva školství Josefa Dobeše a od srpna teď vede personální odbor na stejném ministerstvu.

 

„Vážení předsedové vládních stran, zasaďte se svou autoritou o to, aby na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy nepracoval člověk spjatý s rasistickými a antisemitskými subjekty, zasaďte se o to, aby ČR nebyla vnímána jako země, kde extrémní pravice získává posty ve státní správě,“ píše se v listě, podepsaném členy Českého helsinského výboru, sdružení Romea i představiteli organizace Amnesty International.

 

Problém je v tom, že Bátora se těší velké oblibě prezidenta Klause, který na něj z jakýchsi důvodů nedá dopustit.