Airbus China

Airbus China Zdroj: Profimedia.cz

Vyhlásí Čína válku Evropské unii?

Konkrétně tedy válku ve vzájemných trzích, v exportu a importu. Evropská unie totiž po Číně požaduje, aby letadla, jež nad Evropou prolétají, platila za emise, které nad naším kontinentem vypustí.

Evropská unie tyto požadavky neklade samozřejmě jen na Čínu. Systém, jenž funguje v EU od roku 2005 a umožňuje členským státům vykupovat mezi sebou emise, čehož například využila i Česká republika, se v Evropě již zaběhl. Zdali se osvědčil, se šest let po spuštění asi nedá přesně určit, ale plán je to bezesporu dobrý. Už i Austrálie s podobnou myšlenkou pracuje, a není tedy divu, že Evropa svůj program o výkupu emisí táhne i mimo hranice EU.

 

Jak se z Bruselu neustále ozývá, EU plánuje zapojit do problematiky s emisemi i mimoevropské aerolinky, které nad Evropou prolétají. To se samozřejmě nelíbí Číně, jež tvrdí, že zmrazí s Evropou obchodní vztahy. Tím se Čína ukvapila, protože už například v leteckém průmyslu by přišla o důležitou spolupráci na největších letadlech světa — evropských airbusech. Nepočítaje ani fakt, že naši polští sousedé by měli nedostavěnou dálnici apod.

 

Tyto dva trhy jsou na sobě už tolik závislé, že emise, s nimiž má sama Čína velký problém, který bude muset co nevidět sama začít řešit, by za tak radikální krok ani nestály. Strach spíše panuje, že nejen Čína by na Evropany pak uvalila nehoráznou taxu na svých letištích jako jakousi odplatu. Jak uklidňoval Willie Walsh, irský předseda mezinárodních leteckých společností, s Čínou už se vyjednávají podmínky, jež by byly pro obě strany přijatelné.

 

 

Mezi nimi Čína požaduje, aby na seznamu pak byla úplně všechna letadla, která nad Evropou proletí. Také podotkl, že Evropa se přece nesmí nechat zastrašit ani přes výhrůžky typu obchodních válek. „Jak by to vypadalo, kdybychom si v Bruselu něco schválili, na všechny to praktikovali a pak přišla Čína, udělala bububu a my se zalekli. Takhle my nefungujeme. Máme svá pravidla a ta se na našem území musí respektovat,“ dodává vrchní dánská komisařka EU pro otázky klimatu Connie Hedegaardová. Doufejme jen, že nám pak nebudou čínská letadla naschvál vypouštět nad Evropou své toalety.

 

Na úvodní fotografii pořízené v čínském Tianjinu, je zachycen první let Airbusu 320, který byl vyroben v Číně.