Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Jan Ignác Říha

Bártův pokus o likvidaci českých živnostníků je světový unikát

Vítejte v hladovém království! Tak nějak by mohly vypadat cedule namísto modrých se žlutými hvězdami, které vítají cizince na našich hranicích dnes. Nejen, že u nás stát ždímá obyčejné lidi víc, než rádcové krále z Pyšné princezny, aby se ony nezbytné daně obratem ztratily v tunelech a rozpustily na ministerstvech. Nejen, že máme nejdražší benzín a naftu, takže se cizinci před cestou k nám zásobují na svých pumpách plnými kanystry. Také máme široko daleko nejhorší silnice všech tříd a ty se ministr Bárta rozhodl zpoplatnit.

To, co před pár týdny vypadalo jako další pomatený výkřik jeho duše státníka, který trpí frustrací z toho, že nemáme moře (a proto by Bárta rád koupil polské cargo, abychom k němu alespoň měli dobře průjezdnou trasu), se ukazuje jako vážně myšlený projekt. Desítky úředníků jeho ministerstva Bártovu vizi země, kde každý, kdo vyjede na tankodrom silnic, bude platit tvrdou daň za díry, už podrobně zpracovávají.

 

Sice jedním dechem přiznávají, že projekt placení mýtného i na silnicích druhých a třetích tříd, což nikde na světě není, nebude výdělečný. Ale proč by měl být? Jde o to, ještě víc zmáčknout a obrat o peníze lidi, kteří se snaží pracovat a podnikat státu a státním úředníkům navzdory. Neboť ti systematicky stále utahují šrouby a čeští podnikatelé a živnostníci už mohou stěží živořit. O konkurenceschopnosti zahraničním firmám nemluvě.

 

 

Jestli Bártovi vadilo DPH 20%, je nepochopitelné, proč chce potraviny a v podstatě všechno zboží, které se musí po vesnicích a malých městech rozvážet, zatížit nepřímou daní – tedy mýtným - mnohem víc. Jakoby nestačilo, že už teď místní čeští dopravci, kteří pracují pro těch pár českých a moravských pekáren, cukráren, moštáren, sodovkáren, masen, statků apod., nemohou kvůli naftě a mýtu na dálnici konkurovat dopravcům velkých nadnárodních řetězců.

 

Pojďme je přiškrtit ještě víc. Kdo chce pravý domácí chléb od českého pekaře, jen ať zlatem zaplatí. Kdo chce po našich děravých a neopravovaných cestách jezdit, jen s naším královským souhlasem a za cinkotu peněz do naší kasy ať se toho odváží. Proč by měl strádat panovník Vít Bárta a vláda? Jen ať se uskromňují lidé, od toho si nás zvolili.

 

 

Že to jsou věty z pohádky o špatném králi? Nebo klišé českých dějepisářů o tom, že středověk byl pro obyčejného člověka dobou utrpení a tvrdé dřiny, neboť musel panstvu odvádět desátek? Pamatuji se, jak jsme se jako děti školou povinné ptaly učitelky, proč si to ti lidé nechali líbit. Proč platili a nepovstali proti chamtivému a krutému panstvu? Tehdy pokrčila rameny a řekla, že prostě byla taková doba a lidé ještě nevěděli, že za své životy jsou odpovědní jen oni sami a jak velkou mají moc, když se spojí.