Wikileaks logo

Wikileaks logo Zdroj: Reflex.cz

Obehrané pravdy a falešnost svobody WikiLeaks

Při válkách v Iráku a Afghánistánu umírá i mnoho civilistů. Na základně Guantánamo mučili některé vězně podezřelé z terorismu. Vladimir Putin je „alfa samec“, Silvio Berlusconi „sukničkář“, Angela Merkelová občas „uhne“. USA využívají svá velvyslanectví pro globální špionážní síť. A problémem pro Ameriku je v poslední době Írán. Pokud jste to dávno nevěděli, tak čtěte zprávy zveřejněné na serveru WikiLeaks.

 

Vlastně je na WikiLeaks číst ani nemusíte. Hojně je přetiskuje The Guardian, The New York Times či Der Spiegel. Určitě je to náhoda, že všechno jsou to liberální média, občas až s levicovým nádechem. Přestože svět je vzrušený přetiskováním dalších a dalších zpráv, které mají WikiLeaks k dispozici, jsou to ve většině věci známé a nic zásadního neobjasňují. Dokonce o mnohých už média dávno psala. Tvrzení, že teď jsou už ale k dispozici důkazy o „zločinnosti“ Ameriky, jsou absurdní.

 

Svět totiž nefunguje a nebude fungovat podle návodu naivistů, kteří chtějí zveřejňovat vše a za každou cenu. Na konci tohoto nekonečného procesu nebude vítězství dobra a pravdy. Naopak. Na cestě budou zmařené životy a možná nestabilita. Pokud totiž nezůstane vládám, armádám či policii ponechána možnost udržet některé informace utajené, svět se zhroutí pod tíhou nedemokratických sil. Nepřátelé Západu v posledních desetiletích vždy těžili z mimořádné otevřenosti demokratických společností. Dokázali je využít, a hlavně zneužít. WikiLeaks jim k tomu poskytují munici doteď neznámou a mimořádně silnou.

 

 

Pojímání svobody je v případě WikiLeaks totiž skutečně pozoruhodně zvrácené. Nezajímá ji například, že zveřejněním některých informací mohou vyvstat problémy pro místní spolupracovníky mezinárodních jednotek v Iráku či Afghánistánu. A nemusí to být žádní bojovníci, ale třeba jen tlumočníci, kteří tak živí své rodiny. V prostředí, kde islámští fanatici hrají první housle, může mít využití materiálů ze „svobodných“ WikiLeaks nedozírné následky – může vést až k vraždám lidí, kteří pro spojence pracují.

 

 

Zvláštní na „fenoménu“ WikiLeaks jsou ještě dvě věci. Jejich šéfredaktor a mluvčí Julian Assange je „neposeda“, jehož nikdo na světě nechce ubytovat. Ve Švédsku mu to bylo odmítnuto, protože je tam stíhán za znásilnění, Švýcarsko mu nechce udělit trvalý pobyt. Prý zbývá Island … Světová média ale Assange nijak nepranýřují.

 

Ještě zajímavější je, že některé dokumenty amerických institucí uveřejněné na WikiLeaks pocházejí už z doby, kdy byl v úřadu dávno Barack Obama. Jo, jo, kdyby se to stalo za George W. Bushe, tak ho většina novinářů roztrhá na kusy (třeba kolegové z již zmiňovaného Guardianu či deníku New York Times). Obama je ale hodný hošík, ten za nic nemůže …