Volby - Jindřich Upřímný

Volby - Jindřich Upřímný Zdroj: Reflex.cz

Start seriálu VOLBY 2010: Malý zájem, velké dopady

Vážení čtenáři, zahajujeme velký seriál článků (zpráv, komentářů i analýz) našich redaktorů a spolupracovníků, který se bude každý den na REFLEX:CZ věnovat komunálním a senátním volbám, které se uskuteční v pátek a sobotu 15. a 16. října.

 

O co vlastně v tomto podzimním hlasování jde? Tyto „malé volby“ tradičně podceňujeme, účast v nich nebývá vysoká (v roce 2006 byla v komunálním hlasování 46 procent, v senátním prvním kole, to se uskutečnilo v roce 2008, to bylo 39,5 procenta a ve druhém dokonce necelých 30 procent), ale na samotný život občanů mohou mít někdy velký dopad. Rozhodnou a ovlivní například to, zda za vaším domem vyroste skládka, čistička odpadních vod, nové obchodní centrum a v případě Senátu třeba to, zda o příštím prezidentovi budeme hlasovat přímo.

 

V komunálních volbách se bude hlasovat do 6249 obcí, kandiduje 208 300 lidí (když připočítáme i kandidáty do zastupitelstev městských částí a obvodů, tak je to celkem 226 256 osob) a ti získají až 60 tisíc mandátů. Tedy téměř každý čtvrtý kandidát se dostane do zastupitelstva.

 

V Senátu se hlasuje ve třetině, tedy 27 obvodech. Pokud kandidát nezíská v prvním kole přes 50 procent hlasů, koná se kolo druhé (o dva týdny později), kam postoupí první dva nejúspěšnější. Zde obhajuje ODS až 18 křesel a je vysoce pravděpodobné, že je opět nezíská, naopak ČSSD neobhajuje ani jedno, takže bude podle všeho za jakéhokoli výsledku v plusu.

 

V prvním článku speciálně k podzimním volbám 2010 se věnujeme populárnímu „kroužkování“, tedy udělení preferenčních hlasů jednotlivému kandidátovi. Na rozdíl od květnových voleb do Poslanecké sněmovny, kde bylo kroužkování hitem, je v případě komunálních voleb daleko, daleko těžší někoho na kandidátce tímto způsobem „zlikvidovat“.

 

Zaujal vás článek? Hlasujte pro nás v Křišťálové Lupě 2010. Děkujeme.