Luděk Zelenka s elektronickou tužkou na WC

Luděk Zelenka s elektronickou tužkou na WC Zdroj: screenshot z ČT4

Studia České televize na ME ve fotbale - pohled do přeplněné ubytovny, kterou snímá Von Trier

V pátek večer byste našli jen pár věcí, které vypadaly na první pohled zoufaleji, než výkon týmu Michala Bílka proti Rusku v zahajovacím utkání Mistrovství Evropy ve fotbale. Ale jedna z nich zářila víc než ostatní - totiž výkon týmu České televize.


Myslím, že od roku 1989 nevypadala televizní prezentace fotbalového turnaje téhle úrovně trapněji, než to momentálně předvádí tým ČT v Polsku a na Ukrajině.


Kvalitu komentátorů a moderátorů studií teď nechám stranou. To, co je opravdu vrchol televizní nekompetence, jsou fotbalová studia jako taková. Je zcela zřejmé, že Česká televize šetří. To poznáte podle toho, že studia mají reálně rozlohu přibližně dvousetkorunové bankovky položené na podlahu. Opravdu, klaustrofobie z toho jen stříká. Celou dobu jsem si lámal hlavu, co mi to připomíná, než jsem si vzpomněl.

 

 

Ano, dá se pochopit, že ČT pracuje s malým rozpočtem, ale proč potom do studia posadí tři hosty, z nichž ten třetí sedí víceméně kameramanovi na klíně, je záhadou. Proč přeplnit něco, co je ze zadání malé? Ano, protože je třeba zachovat elektronickou tužku, bez ohledu na to, že při ní Luděk Zelenka vypadá, jako když sedí na nočníku.

Pointa tohoto článku přitom není to, že studia vypadají, jako by je režíroval Lars Von Trier, a všichni ti oškliví (nikoli nutně od narození, ale prostě špatně vypadající, což je vždy chyba štábu), špatně nasvícení lidé v nich se měli nakonec navzájem zabít a předtím znásilnit.

 

To není nic nového a ČT4 se tyhle věci prostě stávají. Ale pokud nekompetence zodpovědných lidí ve výsledku ohrožuje důstojnost samotných lidí ve studiu, už je to na pováženou. O tom, jak Luděk Zelenka vypadá při obsluze elektronické tužky, už řeč byla.

 

  Luděk Zelenka s elektronickou tužkou na WCLuděk Zelenka s elektronickou tužkou na WC|screenshot z ČT4

(video zde; viz čas kolem 16:59)

Ale člověk z produkce a zároveň odpovědný člověk z PR oddělení fotbalové asociace, kteří dovolili, aby Petr Čech dělal pozápasový rozhovor ve studiu polonahý, jsou s odpuštěním idioti. Můžu si o Petru Čechovi myslet, co chci, ale posadit ho po zápase do studia polonahého je skutečně ten největší podraz, který tomuto fotbalistovi tuzemská média kdy udělala.

 

Polonahý Petr Čech ve studiu ČTPolonahý Petr Čech ve studiu ČT|own.cz

Je to hnusné, je to netelevizní, je to ponižující pro něj a ošklivé pro diváky a kdo to nechápe, by asi neměl nikdy pracovat v televizi. Protože pokud to nevidí on, diváci to vidí. A samozřejmě se baví. Být Petrem Čechem, s rozhovory pro ČT během šampionátu bych okamžitě skončil a nikdo by se mi nemohl divit.

 

Co mě zaráží opravdu nejvíc, je to, že jde o výjimečnou a sledovanou událost, ke které v ČT 4 přistoupili, jako by šlo o lokální závod v lukostřelbě. Nejde o to, že jsou studia zjevně dělána s ohledem na nízký rozpočet. Klíčové je, že jsou dělána zcela amatérsky. A pokud si ČT může dovolit platit amatéry, má zjevně pořád rozpočet příliš vysoký.

 

Luděk Staněk na Twitteru