Radek John

Radek John Zdroj: Jiří Benák / MF Dnes / Profimedia.cz

Věci veřejné vystupují z vlády aneb Zloděj křičí, chyťte zloděje!

Tak se konečně stalo, co se dřív nebo později muselo stát: fízlováním všech a nejvíc sebe posedlé VV se rozložily tak, že končí ve vládě. Legrace ale je, že vládu viní z toho, co samy nejvíc způsobily: totiž z totální ztráty důvěryhodnosti.

I vystoupení z vlády VV - věrny své veřejné pověsti – nakonec provedly jako VV: doporučily sice svým ministrům, aby z koalice s ODS a TOP 09 vystoupili k prvnímu květnu, poté ale možná budou vládu dál podporovat. Když si ta ovšem navrátí důvěryhodnost.

 

Lepší vtip jsem dlouho neslyšel. Vláda premiéra Petra Nečase samozřejmě není nic moc důvěryhodného, ostatně jako všechny vlády. Například ODS by se musela nejdřív zrušit, aby si vrátila aspoň stín důvěryhodnosti. A své o tom ví i Miroslav Kalousek, vysmátý boss TOP 09.

 

Stoprocentně lze ale říct, že nejvíc důvěryhodnosti se vládě vrátí tím, že z ní vystoupí a navždy zmizí právě totálně nedůvěryhodné VV, jimž k transparentnosti nepomohlo ani nonstop nahrávání všech a všude. Bez jejich podpory ovšem vláda padne.

 

Právě VV ztratily z koaličních stran během necelých dvou let od voleb nejvíc důvěry svých voličů, podle průzkumů by nyní volilo víc lidí i nácka Tomáše Vandase, zřejmě jediného skutečně transparentního politika.

 

Logicky: banda Víta Bárty, jenž straně vepsal do manuálu desetiprocentní korupci, načež vytáhl do voleb s protikorupčním programem, je první partají, jejíž psychopatický šéf možná půjde sedět za korupci. Ne že by to vlastně bylo až tak důležité: korupci Bárta u soudu de facto přiznal, když bezelstně popsal, jak a za kolik si od spolustraníků kupoval loajalitu. De iure verdikt už je pouhým případným spuštěním rakve do hrobu. 

 

Každodenní fízlování, špehování, nahrávání a podrazy, jediný program VV, radši ani nepočítám. Jestli nám VV kromě Radka Johna či Kristýny Kočí něco daly, pak snad jen nekonečnou divadelní frašku v divadle Rubín na motivy VV, která je ale na rozdíl od nich aspoň extrémně vtipná. Bártův spolek je jen extrémně strašidelný. A to i jsou-li všichni u něj v bytě totálně namol.

 

 

Dva roky nás VV – samozřejmě kromě mnoha jiných věcí - baví legračními požadavky. Nyní mají další: chtějí po premiérovi, aby navrátil do 26. dubna vládě důvěryhodnost, jen tak ji budou i dál podporovat. To je jako chtít po mrtvém, aby ožil. Navíc je to úplně jedno: každý slib, který VV kdy daly, přestal platit v momentě, kdy ho daly. Žádná soudná vláda se nemůže spoléhat na někoho jako Bárta. Kalousek si tak aspoň splní sen o předčasných volbách.