Video placeholde
Valerie Kaplanová alias Bába Tutovka.
I když Valerie do Itálie nejela, postarala se o velký poprask.
Kaplanová zamlada.
Valerie Kaplanová
V roli tety Karolíny ve filmu Prokletí domu Hajnů (1988).
9
Fotogalerie

Před 100 lety se narodila herečka a legendární „Bába Tutovka“ Valérie Kaplanová

Přestože herečka Valérie Kaplanová nepatřila mezi velké filmové hvězdy své doby a objevovala se spíš v epizodních (ale nezapomenutelných) rolích, její tvář znaly miliony lidí po celém tehdejším Československu. V roce 1992 totiž byla propagátorkou soutěže Tutovka, která trhala divácké rekordy, neboť lákala na statisícové i milionové výhry. Proto Kaplanové nikdo neřekl jinak než „Bába Tutovka“. Od její narození dnes uplynulo rovných 100 let.

„Nikdy bych nevěřila, že Tutovka vyvolá takový poprask. Vždyť já pomalu nemohla ani do krámu pro chleba. Každý na mě volal „Bábo Tutovko!“ Chtěli po mně, ať to nějak zařídím, že se o výhru podělíme. Pro všechny jsem prostě byla Bába Tutovka,“ svěřila se Kaplanová v jednom svém pozdějším rozhovoru.

Valérie Kaplanová byla nevšední herecký typ. Možná i proto si ji zvolili jako ústřední tvář soutěže, která přinesla do porevolučního Československa výhry, u kterých se všem tajil dech. Udivovala zejména svoji fyziognomií. Měla hubenou až kostnatou postavou, zvrásněný obličej, nepřítomný a uhrančivý pohled a skřípavý hlas.

Tato „výbava“ ji ve filmu předurčovala pro charakternější role matek, babiček či starších dam. Mezi její nejvýraznější role patřila průvodkyně muzeem ve filmu „Jára Cimrman, ležící spící“, senilní a potrhá babička ve druhém a třetím díle Troškovy letní komedie „Slunce, seno,...“ či zlá kmotra v pohádce „Honza málem králem“.

V epizodních rolích se mihla i ve známých snímcích Helimadoe, Vekslák aneb Staré zlaté časy, Výchova dívek v Čechách, Lásky mezi kapkami deště či Sedm hladových. Zapomenout nelze ani legendární díl Studna z propagandistického normalizačního seriálu 30. Případů majora Zemana, v němž Kaplanová ztvárnila roli matky doktora Brůny, kterou její manžel (Jaromír Crha) umlátí sekerou. Spolupracovala rovněž s četnými zahraničními produkcemi.

Vedle své filmové tvorby se věnovala i divadlu. Během poválečné éry postupně hrála na oblastních scénách v Liberci, Karlových Varech, Brně, Gottwaldově (nyní Zlíně) a Pardubicích. Příležitostně hostovala také v Praze, a to především v Divadle Na zábradlí.

Valérie Kaplanová zemřela 12. května 1999 v Pardubicích ve věku nedožitých 82 let.