Jiří Lábus jako čaroděj Rumburak v pohádce Arabela.

Jiří Lábus jako čaroděj Rumburak v pohádce Arabela. Zdroj: ČT

Z pořadu Možná přijde i kouzelník.
Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?
Jiří Lábus.
S životním parťákem Oldřichem Kaiserem.
Jiří Lábus.
33
Fotogalerie

Čaroděj Rumburak, hlas pro Marge Simpsonovou nebo parťák Oldřicha Kaisera. Herec Jiří Lábus slaví 67 let

Jeho tvář i nezaměnitelný hlas znají děti i dospělí už několik desetiletí. Ať už jako čaroděj druhé kategorie Rumburak, živočichář Béďa v Troškově trilogii Slunce, Seno,…, protagonista legendárního pořadu „Možná přijde i kouzelník“, hlasem propůjčeným Marge Simpsonové či jako hlasatel v americkém válečném seriálu Mash se zapsal Jiří Lábus do širokého diváckého povědomí. Dnes tento známý a populární filmový i divadelní herec slaví své 67. narozeniny.

Jiří Lábus se narodil 26. ledna 1950 v Praze. Po maturitě na gymnáziu nastoupil na DAMU, kterou v roce 1973 absolvoval rolí Mackieho Messera ve hře Johna Gaye Žebrácká opera. Po škole byl Janem Schmidem přijat do angažmá libereckého Studia Ypsilon, kde v té době sešla jedinečná herecká generace.V roce 1978 se tato scéna přestěhovala do Prahy a Jiří Lábus je dodnes jejím stálým členem.

Během 80. let se Lábus zapsal divákům do paměti jako partner Oldřicha Kaisera, Jiřího Korna či Jaroslavy Hanušové v zábavné televizní revue „Možná přijde i kouzelník“. Děti si jej v té době pamatovaly jako čaroděje Rumburaka z pohádkového seriálu Arabela nebo jako hlas plyšového moderátora Jů z televizního Studia Kamarád.

V 90. letech Jiří Lábus pokračuje na svoji spolupráci s Oldřichem Kaiserem. Vzniká nekonečný rozhlasový seriál o rodině Tlučhořových či revue Ruská ruleta, na kterou o pár let později navazuje satirická reportážní koláž Zeměkoule.

V posledních letech Lábus širokou veřejnost zaujal svojí spoluprací s Petrem Čtvrtníčkem, se kterým objížděli česká divadla s fotbalovou revue „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?“, jenž vznikla na základě přepisu odposlechů telefonických rozhovorů fotbalových funkcionářů.

Vedle toho společně s Oldřichem Kaiserem několikrát vystoupil na festivalu Trutnoff, kde předčítal verše významné undergroundové osobnosti Ivana Martina „Magora“ Jirouse.

Vedle své divadelní a zábavní tvorby Jiří Lábus hrál v řadě úspěšných filmů či komedií. Mezi nejznámější patří Amerika, Zapomenuté světlo, Babí léto, Lotrando a Zubejda, Tmavomodrý svět, Obsluhoval jsem anglického krále či v Odcházení v režii exprezidenta Václava Havla. V 70. letech hrál i v legendární epizodě „Mimikry“ v kontroverzním propagandistickém seriálu 30 případů majora Zemana. Jiří Lábus se nikdy neoženil a nemá žádné děti.

Video placeholde
Skupina Mimikry v seriálu 30 případu majora Zemana. • Youtube.com