David Suchet, představitel Hercule Poirota

David Suchet, představitel Hercule Poirota Zdroj: ČTK

Před sto lety se zrodil Hercule Poirot, nejslavnější detektiv všech dob

Vlastně by to byla celkem zajímavá debata: Kdo je nejznámějším světovým (fiktivním) detektivem? Adeptů je mnoho: Sherlock HolmesNick Carter, Hercule Poirot, nebo třeba Harry Hole, jehož stvořil Jo Nesbø. Jisté je jedno - Poirot se stal světovým fenoménem, a dnes je tomu přesně sto let od chvíle, kdy jej Agatha Christie přivedla do literárního světa.

Tu scénu si pamatujeme asi všichni: belgický policejní důstojník s extravagantním vzezřením přijíždí do malého anglického městečka Styles St. Mary, kde se setká se svým dávným přítelem, Arturem Hastingsem, jenž se později stane jeho věrným spolupracovníkem. Filmová realita, ztvárněná mistrně Davidem Suchetem, se však poněkud lišila od knižní předlohy. Poirot byl Agathou Christie vylíčen jako anglicky špatně hovořící policista, který měl ovšem ve své zemi pověst skvělého důstojníka. Jak ale ukážou další Poirotovy případy, měl Poirot už v Belgii našlápnuto na cestu úspěšného soukromého detektiva.

K dnešnímu výročí Poirotova “zrození” vydal k jeho osobě rozsáhlou analýzu britský týdeník Economist. Ten uvádí, že to byli opravdoví belgičtí přistěhovalci, které spisovatelka viděla v Anglii během 1. světové války, a ti ji inspirovali k vytvoření postavy Poirota. Poirot tak není postavou stvořenou podle konkrétního člověka, nýbrž podle typů osobností, s nimiž se Christie setkala.

 

Svou první detektivku, jíž přivedla Poirota na svět, psala Christie během svého angažmá v 1. světové válce, když roku 1916 pracovala jako sestra-ošetřovatelka v anglickém přístavním městě Torquay. Poté, co její práce byla několikrát vrácena k přepracování, se její dílo dostalo na veřejnost až po čtyřech letech, tedy v roce 1920. Záhada na zámku Styles dala vzniknout úspěšné poirotovské sáze, která skončila až románem Opona, v němž belgický detektiv ve svém posledním případu zemřel. Poirot je typem sebevědomého, svou bystrostí a smyslem pro detail nepřekonaného detektiva, který svou grácií a “prací s malými šedými buňkami” předčí i světoznámý anglický Scotland Yard. V počtu prodaných knih patří světoznámé autorce druhá příčka - po Williamu Shakespearovi jsou na počet výtisků její knihy nejprodávanější. Christie navíc nebyla jen autorkou příběhů detektiva Poirota, ale dala také vzniknout slečně Marplové, která se těší taktéž značné popularitě.