Charlie Winston

Charlie Winston Zdroj: Prague International Bluenight

Charlie Winston
Charlie Winston
Charlie Winston
Charlie Winston
Charlie Winston
8
Fotogalerie

Charlie Winston vystoupí poprvé v Praze

Charismatický písničkář, kterého objevil Peter Gabriel a ve Francii v současnosti patří k nejoblíbenějším britským interpretům, poprvé zahraje v České republice. Čtyřiadvacátého dubna ho přivítá Praha a o den dříve vystoupí i v Olomouci.

Video ke skladbě Like A Hobo, jež uvedlo jeho oficiální debutové album Hobo z roku 2009, vidělo už více než dvanáct miliónů příznivců. Samo album získalo platinovou desku a ve Francii, v Německu nebo Kanadě vyskočilo až na vrchol hitparády. Tou dobou už měl sympatický Angličan za sebou svou první nahrávku Make Way, s níž mu pomohl a ve studiích vydavatelství Real World ji nechal nahrát jeho písněmi nadšený Peter Gabriel. Vzápětí také Charlieho Winstona s sebou vzal jako předskokana na celé evropské turné.

Ve svých písních se Winston pohybuje na hranicích více hudebních žánrů. Žil se svými rodiči a sourozenci, kteří se věnovali převážně folku v malém hotelu v Suffolku, kam neustále přicházeli různí umělci, orchestry, herci a podivíni. Takové prostředí bylo bezpochyby inspirující a Charlie si zamiloval herectví, jež původně i toužil studovat, a pochopitelně i hudbu. Vliv folkové muziky je dodnes v jeho tvorbě nejvýraznější.

Nezapře kvalitní kořeny. V pubertě prý hodně poslouchal písničkářku Joni Mitchellovou, brzo si oblíbil jazz a pak to zkoušel jako basista v kapele svého bratra. Kromě hudby ale později zaujal i svou dotaženou image a showmanstvím: sólově začínal vystupovat jako potulný trubadúr, který si postupně vydobýval svou cestu ke slávě hraním všude možně po Evropě (Německo, Francie, Itálie, Španělsko), a vždy měl na sobě kabát, hučku a kravatu, čímž nakonec upoutal i pozornost velikánů módního průmyslu Jeana-Paula Gaultiera, Trussadiho nebo Jeana-Paula Gouda.

Úspěch alba Hobo, jež mu přineslo mezinárodní popularitu, podpořil i videoklip, který vznikl ke skladbě I Love Your Smile a v němž po jeho boku hraje i slavná francouzská herečka Audrey Tautouová, proslavená filmem Amélie z Montmartru. O dva roky později vychází další studiové album s názvem Running Still, jež bylo opět velice příznivě přijato. Píseň She Went Quitely se objevila v osmé řadě populárního seriálu Grey’s Anatomy, který se u nás vysílá pod názvem Chirurgové.

Se zvyšující se popularitou i komerčními úspěchy zároveň probleskují i zprávy o Winstonových humanitárních aktivitách, jako byly návštěvy uprchlických táborů („To nebyly žádné koncerty, jen jsem jim prostě zahrál na kytaru,“ komentoval to pak skromně), a opakovaně se podobná tematika objevuje v jeho písních. V rozhovorech se pak nechal slyšet, že by rád změnil situaci, kdy se populární hudba často spokojuje jen s texty o ničem, třebaže má sílu oslovit posluchače a změnit jejich myšlení.

Zatím posledním vydaným albem je oficiální třetí (a celkem čtvrté) Curio City z ledna 2015. Zpěvák a autor na něm výrazně posunul své směřování: nahrávka má vypiplanější zvuk i produkci a vznikla prý pod vlivem toho, co hýbe současnou alternativní i popovou scénou — tedy například Alt-J, Lorde, Daft Punk, Nils Frahm nebo Jon Hopkins.

Jestliže Hobo byla romantizující nejasná fotka trubadúra a následující Running Still punkem a hip hopem ovlivněná deska s odkazy na The Beastie Boys a album Blood Sugar Sex Magic od Red Hot Chili Peppers, pak Curio City je orámované elektronikou, futurismem a barevnou krajinou akustických a elektronických zvuků. Za zmínku také stojí fakt, že desku Charlie nahrál a produkoval téměř sám.

„Pro mě je téměř nemožné skládat pouze v jednom stylu,“ říká Charlie Winston, „a v současnosti by to ani nestačilo. Hudební technologie se ženou stále dopředu, což s sebou nese i skutečnost, že lidé tak trochu pozapomněli na sílu skladeb. Mí rodiče, kteří jsou skladatelé, mě ale naučili, že tím vůbec nejdůležitějším na hudbě je právě síla skladeb, jejich vyznění. Ta je pro mě číslo jedna.“