Ripper Street

Ripper Street Zdroj: Tiger Aspect

Hra o trůny: Ser Jorah
Hra o trůny: Strejda Benjen Stark
Z natáčení Ripper Street
Ripper Street
Ripper Street
9
Fotogalerie

Seriál Ripper Street: Nechte se rozpárat tím nejlepším z produkce BBC

Kdy už nám některá z českých televizních stanic prokáže tu laskavost, že koupí vysílací práva k jednomu z nejpovedenějších historických/mysteriózních/kriminálních seriálů vůbec? Následovníci Jacka Rozparovače se v seriálu Ripper Street provraždili až ke konci čtvrté série, a Češi pořád musejí jen pokoutně stahovat?

Zrovna se nacházím v Londýně, kde s otázkami obcházím herce ze svého nejoblíbenějšího seroše posledních let (a ne, nemůžu prozradit, jestli to Jon Sníh nakonec dal, nebo ne). Po sérii rozhovorů s Aryou, Smraďochem, Melisandrou a spol. jsem si na hotelu zapnula bednu. A ejhle – stará dobrá geniální Ripper Street. Sice bydlím na Piccadilly, a ne o pár kilometrů dál ve čtvrti Whitechapel, kde se všechny ty seriálové úkladné vraždy, cholery, vyňaté orgány a požáry odehrávají, ale ani tak se mi po dramatické hodinové epizodě nespalo úplně dobře. Excelentní televizní seriál Richarda Warlowa, jemuž produkce BBC zajistila dostatečně velký měšec na parádní výpravu a skvělé herce, je tak podmanivý, že mi do kamrlíku zavál špínu Londýna s příslušnými nočními můrami.   

Matthew McFadyen (alias pan Darcy z Pýchy a předsudku nebo bratr hlavní hrdinky z poslední Anny Kareniny) je v roli pedantského inspektora Edmunda Reida velmi dobrý, ale kouzlo tohohle seriálu, vysílaného už čtvrtým rokem (co řada, to osm epizod), tkví trochu jinde než v osobnosti onoho poněkud mdlého workoholika. Nejde tu ani tak o Scotland Yard a jeho hrdinné vyšetřovatele, kteří se ostatně občas projevují jako dřeva. Spíš vás vtáhne atmosféra konce 19. století, pohled na kulisy povědomého města (jen bez Střepů, Okurek a Ok – a fakt nemůžu uvěřit, že se první tři série točily výhradně v Dublinu) a povědomé tváře (dobrých herců z Ostrovů a přilehlých ostrovů je nejspíš na světě málo, takže podle oborového webu Imdb.com hraje minimálně 12 herců z Rozparovačovy ulice i v již zmíněné Hře o trůny). 

Dobře napsané dialogy nečernobílých postav podtrhují, kolik se toho za sto let změnilo v mezilidských vztazích a v pojímání světa obecně. Podobně jako u Sherlocka na sebe jednotlivé díly navazují jen minimálně, takže to v sobě po hodině sledování můžete uzavřít a netaháte v hlavě až do následujícího pátku závaží v podobě cliffhangera, konce převislého do dalšího dílu. Pozor, nejde o atraktivní tematiku proslulých vražd mysteriózního Jacka Rozparovače, ty se odehrály o pár měsíců dříve. Zato se setkáte s rozličnými zločiny lidí, kteří své podlosti provedli v panice nastalé po Ripperových bestialitách a doufali, že se to nějak ututlá nebo svede na Rozparovače. Podívat se po náročném týdnu na pár roztomilých vraždiček považuju za jednu z nejlepších forem terapie.