Sandra Bullock

Sandra Bullock Zdroj: ČTK

Hollywoodské divy umějí vydělat, pořád ale míň než kolegové

Magazín Forbes zveřejnil žebříček nejlépe placených hereček Hollywoodu. První místo pro Sandru Bullockovou nepřekvapí, 51 miliónů dolarů jí za uplynulý rok vynesla hlavně role v oscarovém hitu Gravitace. Naopak bizarní je třetí místo pro Jennifer Anistonovou (31 miliónů dolarů). Že taky nevíte, kde je mohla vydělat?

Přátelé, kultovní spolubydlící seriál, zavřel krám přesně před deseti lety. Od té doby vystoupila herečka s nejkopírovanějším účesem jen v několika málo zapomenutelných komediích. Výčet jejich názvů nepotřebuje komentář: Exmanželka za odměnu, Rozchod, Millerovi na tripu... a Zbožňuju prachy! Což je mimochodem pravda — Anistonová má podle Forbesu daleko k prostoduché naivce, již tak často hraje. Místo vysokých honorářů totiž striktně vyžaduje podíl na tržbách, což se jí evidentně vyplácí. Ostatně reprízy Přátel běží napříč světem takřka nepřetržitě, na palubách letadel jde dokonce o jednu z nejčastějších voleb pasažérů lačných nebeské zábavy.

Mezi Bullockovou a Anistonovou se pak vklínila modla náctiletých, Jennifer Lawrenceová, alias Katniss Everdeenová (mimochodem Katniss patří — spolu s Djangem — k nejoblíbenějším jménům pro novorozeňata). Těží samozřejmě hlavně z megalomanské franšízy Hunger Games, jejichž nový, třetí díl má do kin vstoupit letos v listopadu. I ona pochopila, že důležitější než výška honoráře je její jméno na seznamu producentů – i díky tomu jí jen za loňský rok přistálo na kontě přes třicet miliónů dolarů.

Forbes nicméně zmiňuje i odvrácenou stránku celé věci: jakkoli tu mluvíme o astronomických částkách, ženy v Hollywoodu pořád vydělávají méně než jejich mužské protějšky. Nejlépe placený herec loňska, Robert Downey Jr., přebil Bullockovou o 24 miliónů dolarů. I druhý nejbohatší Dwayne Johnson (Rychlí a zběsilí) je na tom o celý milión líp než ženská vítězka. Teprve výdělek trojky na seznamu Bradleyho Coopera, kolegy Lawrenceové z oscarovými nominacemi ověnčeného Špinavého triku, už na kolegyni Bullockovou nestačí – vydělat dokázal „jen“ 46 miliónů dolarů.

Forbes také spočítal, že deset nejlépe placených hereček shráblo jen něco málo přes polovinu toho co hollywoodští muži – konkrétně to dělá 226 ku 419 miliónům dolarů. A pak že si v Americe potrpí na rovnoprávnost.