Svoboda

Svoboda Zdroj: Archív

Legionář Švejk, tajemná Bulharka a vstávání z hrobů

V prvním letošním knižním čtvrtku nabízíme hodně exotickou směsku: především francouzský komiks o českých legionářích Svoboda! (vykřičník by sem patřil, i kdyby nebyl součástí názvu), něco málo bulharské experimentální prózy a pak taky román o radostech záhrobního života nejen pro všechny milovníky sci-fi.

SvobodaSvoboda|ArchívJean-Denis Pendanx & Kris: Svoboda!

Francouzský komiks o českých legionářích? To tu ještě nebylo. A přece – chrabré příběhy českých vlasteneckých bojovníků posloužilo dvojici tvůrců, kreslíři Pendanxovi a scenáristovi, jenž si říká Kris, k prozatím dvojdílnému komiksovému albu. V českém vydání (Meandr), jež vychází v překladu Richarda Podaného, najdeme oba dva díly. Hlavním hrdinou je jistý Jaroslav Švejk, který, byť jeho je jméno zjevně inspirováno nejslavnějším českým antihrdinou, nemá s vykutáleným českým obtloustlíkem mnoho společného – ostatně Pendanx není žádný Lada a Krisovi jde spíš o líčení napínavých příběhů, než o bohapustou srandu. Autoři zacházejí s historickou inspirací celkem volně, jde o plnokrevný komiksový thriller – nechybějí dobrodružné zvraty, převleky a všelijaké intriky, v nichž má významné slov komtesa Kinská, hlavní ženská postava (a zastánkyně císařství, jež se teprve postupně stane vlastenkou). Pozoruhodné nejen pro našince.

AdrianaAdriana|ArchívTeodora Dimova: Adriana

Bulharská literatura nejspíš nepatří k oborům, které by běžný čtenář s nadšením sledoval. Jsou případy, kdy má smysl odhodit předsudky a zapomenout na asociace, spojené s bývalým východním blokem, jež se naskýtají. Takovým důvodem změnit stereotypy je i současná spisovatelka Teodora Dimitrova, hojně překládaná i do angličtiny a němčiny a velmi ceněná na Západě. Její experimentální prózu Adriana vydává česky vydavatelství Petr Štengl a je to mimořádně zajímavé čtení. O titulní Adrianě, pozoruhodné ženě, se tam totiž jen mluví: ona sama v románu vůbec nevystupuje. Nakonec se můžeme jen dohadovat, který z odlišných pohledů, který nám na ni poskytují jednotlivé další postavy, hlavně muži, je nejblíž skutečnosti.

DickDick|ArchívPhilip K. Dick: Když mrtví mládnou

Znovu, tentokrát jako e-knihu, vydává Argo v rámci své edice knih klasika sci-fi Philipa K. Dicka originální román Když mrtví mládnou. Je to jedna z těch Dickovýh knih, které se sice samy o sobě nestaly klasikou, ale i tak překvapují množstvím originálních nápadů, vtipů a strhujícím stylem. Jak napovídá název, tentokrát jde o bizarní převrácení času: v lidském živobytí. Lidé vstávají z hrobů, postupně mládnou a umírají coby novorozeňata. To je samozřejmě zdrojem celé řady zvláštních situací, včetně těch, do nichž se dostane pohřebák/ porodník Hermes. Čtení, které nezklame ani na několikátý pokus.