Spříznění volbou: Lenka Krobotová (vlevo) a Martha Issová

Spříznění volbou: Lenka Krobotová (vlevo) a Martha Issová Zdroj: archiv divadla

Představení Spříznění volbou režíruje J. A. Pitínský
Spříznění volbou: Goethe v Dejvickém divadle
Spříznění volbou
Spříznění volbou
Spříznění volbou
11
Fotogalerie

Goethe v Dejvickém: Pořádná divadelní žranice!

První české uvedení nejvýznamnějšího románu německého klasicismu mělo v Dejvickém divadle premiéru téměř přesně před pěti lety, dnes patří k vrcholným "kouskům" téhle kouzelné komorní divadelní scény. Představení režíruje J. A. Pitínský, na podiu uvidíte z několika metrů Lenku Krobotovou či Marthu Issovou.

Johann Wolfgang Goethe: Spříznění volbou
kdy: 18. 11. 2011, další termíny představení budou následovat
kde: Dejvické divadlo
režie: Jan Antonín Pitínský
hrají: Lenka Krobotová, Martha Issová, Jaroslav Plesl, Václav Neužil, Jana Holcová, Simona Babčáková, Klára Melíšková, Pavel Šimčík a Martin Myšička
předprodej: v pokladně DD, Ticketportal

 

Miniaturní zahrádka, na níž kromě hlavních postav žijí i loutky, dnes vyroste na podiu Dejvického divadla. Postavit ji tam nechal scénograf Jan Štěpánek, který spolupracuje na inscenaci Spříznění volbou. Představení, plné básnivosti a až bizarní poetiky, sází především na specifický humor a groteskní stylizaci herců - v ní naprosto vyniká Lenka Krobotová coby novomanželka Charlotta, po boku jí ve hře stojí Jaroslav Plesl v roli Eduarda.

 

 

O co v ději jde? Novomanželé Eduard a Charlotta se stěhují na venkovský zámek. Rozhodnuti žít osamoceni, mimo veškerý společenský ruch. Všechno se ovšem změní příjezdem Eduardova přítele Oty (Václav Neužil) a Charlottiny neteře Otýlie (Martha issová). Stylizované kostýmy a paruky pocházejí z dílny Jany Prekové a představení dodávají až snový nádech. Pitínský do představení vložil také svou typickou cynickou notu plnou ironie a tvůrčího odstupu a klasickému dílu tak vlastně vtiskl novátorský punc.

 

 

Hra o soužití čtyř hlavních hrdinů hledá paralely mezi Goetheho světem a dobou a současností. Režisér tu sází na obraznost a poněkud neúplná vyjádření, v nichž si každý divák má smysl najít sám. V kombinaci s emočně vypjatými hereckými výkony je hra Spříznění volbou vydatným soustem pro každého divadelního fajnšmekra - v tom dobrém slova smyslu.