Bryan Lewis Saunders

Bryan Lewis Saunders Zdroj: Bryan Saunders

2 celé lahvičky kapek proti kašli. Nespecifikováno jakých.
½ gramu kokainu. Jde o alkaloid jihoamerického keře Koka pravá, který se nejčastěji šňupe, nebo v podobě cracku kouří. Užívání kokainu vyvolává kromě euforie řadu vedlejších účinků a způsobuje trvalou silnou závislost. Ve většině zemí světa je výroba, prodej i držení kokainu nelegální.
4 Butalbitaly. Butalbital je další varianta léků proti bolestem hlavy. Pacienti si na nich však velice rychle vypěstují závislost a proto se vyskytuje opravdu zřídka.
15 mg Busparu (vyšňupaný). Buspiron-EGIS je indikován k léčbě úzkostné poruchy. Jeho hlavní použití je pro zlepšení příznaků generalizované úzkostné poruchy. Mezi uživateli bývá dost oblíbený.
10 mg Ambienu. Ambien je sedativum, hypnotikum, které vám má pomoct při usínání. Uvolňuje relaxační látky do vašeho mozku, které vám umožní lehké a bezstarostné spaní. Nemá vás však uspávat. Má se užívat jen krátkodobě k okamžitému vyřešení problému.
32
Fotogalerie

Pan umělec na tripu: Autoportréty malované pod vlivem snad všech existujících drog

Každý den alespoň jeden portrét. Takovýmto životním krédem se od roku 1995 řídí Bryan Lewis Saunders, rodák z Washingtonu, D.C. Bryan se pro ně rozhodl proto, že jeho každodenní fetování prý reflektuje jeho mysl a samozřejmě ji i mění. Vše to chce dokumentovat právě prostřednictvím autoportrétů.

Od roku 1995 namaloval Saunders něco kolem 8000 autoportrétů, z nichž každý stvořil pod vlivem jiné drogy. Každý portrét tak vypadá jinak. Ať už šlo o naprosto legální medikament prodejný v lékárně, nebo o tvrdé drogy z ulice, Bryan to vykouřil, sešňupal, snědl, vypil apod. Pak se šel, sjetý, namalovat.

 

Rozjel tím novou vlnu moderního výtvarného umění, které se přezdívá „stream of unconscious“, tedy proud vědomí či volné asociace. Pro mě je obdivuhodné, že Saunders vůbec ještě žije, natož že se takto aktivně angažuje. Především, když vezmeme v potaz, že se narodil v roce 1969, což z něj nedělá zrovna velkého mladíka a už 16 let den co den fetuje.

 

 

 

Jeho dalším, bezesporu neobvyklým projektem byly nahrávky, jež pořídil při svém spánku. Jednoduše spal se zapnutým magneťákem, který celou noc nahrával, jak s Bryanem při spánku mávají ony drogy. Tyto nahrávky si pak lidé mohli koupit.

 

Nedávno se zřejmě vrátil na okamžik do střízlivé reality a požádal o lékařský dozor. Dozor však není pomoc a lékaři mají pouze dohlížet na to, aby se Saunders při experimentování nepředávkoval či si neublížil. Sám totiž říká, že už mu z toho začíná trochu hrabat. Drogy mu asi neumožnily, aby si toho všiml dřív. Portréty jsou však výborné především proto, že většinou dost trefně reprezentují drogu, již Saunders zrovna pozřel — a že jich je opravdu velké množství, se přesvědčte sami ve fotogalerii.