Nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová říká, že státní rozpočet bude benefitovat z toho, když se zvýší plat zaměstnanců ve veřejném sektoru

Nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová říká, že státní rozpočet bude benefitovat z toho, když se zvýší plat zaměstnanců ve veřejném sektoru Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

Perpetuum mobile konečně objeveno: Na vládu ho přinesla nová ministryně Jana Maláčová!

Redakční kolega Jiří X. Doležal v Reflexu nemilosrdně potírá všechny možné i nemožné prodavače vzduchu, výrobce a prodavače perpetuí mobile, nejlépe samozřejmě dotovaných z veřejných rozpočtů. Teď může ovšem vypnout počítač a skončit, protože novou ministryní práce a sociálních věcí Janu Maláčovou nemůže nic trumfnout.

„Pokud budeme platit vyšší platy, tak z toho bude profitovat státní rozpočet, protože to znamená vyšší daňové a sociální příjmy pro státní rozpočet,“ pronesla na téma plánovaného zvyšování mezd ve veřejném sektoru nová ministryně.

Tedy klasické ekonomické perpetuum mobile: Čím více budou od státu státní zaměstnanci dostávat, tím více budou odvádět, a čím více budou odvádět, tím více bude ve státním rozpočtu peněz. A čím více bude ve státním rozpočtu peněz, tím více bude peněz na platy státních zaměstnanců, a čím vyšší platy budou následně mít, znovu bude mít více peněz i státní rozpočet, a čím vyšší… Chápete?

Jak známo, Andrej Babiš kvůli svým předvolebním slibům naplánoval na příští roky deficitní rozpočet. Všem posměváčkům, kteří mu připomínají jeho dávná slova o tom, že rozpočet bude do několika let vyrovnaný, a kritizují jej za to, že v době růstu prožírá naši budoucnost, musel spadnout kámen ze srdce: Stačí pořádně zvýšit platy státních zaměstnanců a naše hospodářství začne růst tak, že se jihoasijští ekonomičtí tygři oproti nám rázem promění ve vypelichané plyšáky na hraní.

Takže, vládo, do toho, a ne aby ses držela nějak moc při zdi!