karel iv.

karel iv. Zdroj: Profimedia.cz

Strhněme sochy Karla IV.!

Po hromadném bourání soch národních hrdinů z dob Konfederace, které proběhlo v posledních dnech v USA, by se z této pozoruhodné neomarxistické akce mohla stát i evropská tradice. Alespoň Česká republika by měla, podobně jako činí americké úřady, začít odstraňovat sochy velkých Čechů, které dnes nezbývá než z důvodu politické korektnosti zapřít.

Pokaždé, když jdu po Karlově mostě a míjím jeho staroměstskou stranu, otřese mnou pohoršení, odpor a znechucení nad okázalým a fašizujícím antisemitismem, který Pražané vyjadřují tím, že trpí u Karlova mostu stojící (přesněji sedící) sochu Karla IV. A samozřejmě i tím, že trpí nazývat tento most tak zastaralým, dnes nepřijatelným a urážlivým jménem - jménem vyhlášeného antisemity Karla IV.

Do Evropy za vlády tohoto dnes nekriticky obdivovaného židobijce přišel mor. Řádil především v Německu a tamní obyvatelstvo obvinilo z jeho šíření Židy. Následně radní Norimberka uzavřeli s Karlem IV. smlouvu, že pokud tamní Židé „budou vybiti nebo město opustí“, připadnou jejich domy a majetky vládcům města. Karel IV samozřejmě tušil, že dojde k loupeživým pogromům, ale přesto nechal norimberské jejich Židy vybít. 5. prosince 1349 pak norimberští - jako zálohu na holocaust - zavraždili pět set šedesát norimberských Židů. Většinu upálili nebo utloukli. Podobně i ve Frankfurtu nad Mohanem povolil Karel tamním měšťanům zabavit majetky ubitých Židů, takže 15. července 1349 proběhl pogrom i tam. Následně došlo i k pogromu v Chebu, jehož iniciátory Karel IV. omilostnil.

 

Je naprosto nepřijatelné, aby v roce 2017 měl někde ve střední Evropě sochu vyhlášený antisemita. Je sice pravda, že tento rasista byl jednou z nejdůležitějších postav české státnosti. Ale to ho neomlouvá! Naší povinností je podívat se na historické postavy bez růžových brýlí předsudků a nacionalistických stereotypů, novým pohledem, který zohledňuje dnes respektované mravní normy a občanské svobody.

Proto vyzývám Magistrát hlavního města Prahy, aby sochu toho nechutného antisemity okamžitě odstranili, dřív než ji strhne pohoršený dav, a na podstavec umístil sochu jinou. Sochu odpovídající mravnímu imperativu doby, sochu lidskoprávní, multikulturní a všeobecně přijatelnou. Sochu transsexuálního muslimského vegana.