Video placeholde
Karolína Plíšková
Karolína Plíšková
Karolína Plíšková
Karolína Plíšková
Karolína Plíšková
20
Fotogalerie

Kdo z vás to má? Tenistka Karolína Plíšková je první na světě. Kdo neskáče, není Čech!

Tenistka Karolína Plíšková (25) to v minulých dnech po rychlém vyřazení z legendárního Wimbledonu od mnoha škarohlídů slízla. Její zápasy jsem viděl a popravdě – byla to skutečně slabota. Přesto bude od příštího týdne první na světovém tenisovém žebříčku. Což je fantastický úspěch pro Českou republiku nejenom po sportovní, ale i marketingové a společenské stránce. Jaromír Jágr promine, ale tenis je na rozdíl od hokeje skutečně globální záležitostí. Takže: Kdo neskáče, není Čech!   

Chápu, že redakční kolega Jiří X. Doležal neskáče, protože sport mu je nekonečně vzdálen. Pokusím se to ale vysvětlit i jemu, co že se to vlastně stalo a proč je Karolínu Plíškovou potřeba právě teď vynášet do nebes.

Ani tak skvělým hráčkám, jako byla v minulosti Jana Novotná a dnes Petra Kvitová, se nepodařilo to, co Plíškové. Na světovém ženském tenisovém žebříčku WTA byly nejlépe druhé.

Světovými jedničkami byly z českých tenistů ve dvouhře dosud jen dvě legendy světového sportu – Ivan Lendl a Martina Navrátilová. Té se to ale povedlo až v barvách USA, kam emigrovala v roce 1975. O československé občanství pak přišla a české získala zpět až o 33 let později.

Pokud by pak chtěl Plíškové někdo vyčítat to, že se stala tenisovou jedničkou pouze proto, že Američanka Serena Williamsová, předchůdkyně na tomto místě, je těhotná a nehraje, tak se nepodíval, co za posledních deset let dokázala.

Před deseti lety byla Plíšková v žebříčku WTA nejvýše na 860. místě. V roce 2008 na 427. místě a například v roce 2012 už na 120. místě. Před dvěma lety jedenáctá, loni šestá a letos je na samotném vrcholu. Od roku 2006 každý rok postoupila výš, nikdy za tu dobu nešla dolů.

To svědčí nejenom o obdivuhodné výdrži, ale i o těžké dřině, kterou musí podstupovat v tréninku, velkém talentu a píli.

Kolik takových Čechů a Češek máme? Tak skvělých v některém lidském oboru, že jsou nejlepší na světě, jen velmi málo.

Proto bychom v souvislosti s prvním místem Karolíny Plíškové na světovém žebříčku měli být hrdí. Něco takového přijde jen občas. Můžeme se světa ptát: Kdo z vás to má?