Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Tři zádrhele povinné maturity z matematiky

Maturita z matematiky bude za pár let povinná nejen pro gymnázia a lycea, ale i pro střední odborné školy. Je to na první pohled logický krok: maturanti se učí královně věd třináct let, bystří logické a abstraktní myšlení, a když už existují povinné státní závěrečné zkoušky, pak zrovna matematika by z nich vypadnout neměla. Jenže jsou tu tři zádrhele.

Základní otázka zní, jestli se dá udělat jednotná zkouška z „neokecávacího“ předmětu pro nějakých osmdesát procent populace. A to i v případě, že by se počet hodin studia matematiky nakrásně srovnal na všech školách (což je prakticky nemožné) a že se z čista jasna bude všude vyučovat tak kvalitně, aby studenti získali skutečnou matematickou gramotnost. Není náhoda, že dnes z matematiky propadá nejvíc maturantů.

Má-li být maturita z matematiky opravdu jednotná, pak bude buď pro elitní gymnázia příliš lehká, anebo pro některé odborné školy příliš těžká – a jejich studenti z ní rupnou. Riziko, že na některých školách neodmaturuje téměř nikdo a stát do vzdělání studentů investoval zbytečně, je obrovské. Mimochodem, unesli by politici hněv jejich rodičů alias voličů? Snad proto vláda některé typy škol – zdravotnické, sociální a umělecké – z povinné matematické maturity alibisticky vyjmula.

Také je možný opačný přístup, totiž nastavit maturitní laťku tak nízko, aby ji přeskočila drtivá většina všech středoškoláků. Ale pak nastává onen druhý zádrhel: z takové státní zkoušky se stane formalita, fakticky jen razítko o absolutoriu školy.

A třetí zádrhel? Maturitu dnes předepisuje stát u výkonu kdejakého povolání, mnohdy zbytečně. Některé profese, třeba policisté, hasiči nebo pracovníci metra, si neudrží místa, pokud maturitu nemají, rovněž pro získání živnostenských listů je v řadě oborů zapotřebí maturitní vysvědčení. Ve státní správě se bez něj podle služebního zákona neobejdete vůbec.

Stát tak sám na sebe upletl bič. Téměř všichni mladí logicky touží po maturitě, stát ji vyžaduje kam se podíváš, jenže udělat ji jednotnou a současně kvalitní pro čtyři z pěti dětí, je zadání pro ... politiky s velmi logickým a strukturovaným myšlením.

Ačkoli patřím k příznivcům matematiky, obávám se, že to dopadne jako obvykle: maturita povinná bude, protože je to logické, ale bude natolik snadná, aby ji získala drtivá většina studentů, protože je to „bezpečné“. K čemu pak bude dobrá, je už vedlejší.