Etržby férově pro všechny.

Etržby férově pro všechny. Zdroj: etrzby.cz

Jedna podstatná věc panu Babišovi v reklamě na EET chybí

Babišova vlajková loď – elektronická evidence tržeb – ve čtvrtek 1. prosince vyplouvá. Provází ji vztek těch nejmenších živnostníků, hrozba rušení malých hospod, zmatek v pravidlech, neprofesionalita ministerstva financí, jehož šéf pár dní před ostrým startem vyřkl památnou větu „Netušili jsme, kolik druhů podnikání u nás máme“.

Všimněme si tentokrát jedné drobné okolnosti. Ministerská reklama vykresluje celou věc jako báječný nápad – stát narovná podnikatelské prostředí a vybere od dosud podvádějících živnostníků navíc 18 miliard, které se dají využít pro naše blaho. Jedna věc v té reklamě na šťastné a spravedlivé zítřky chybí. Nejspíš záměrně.

Video placeholde
Reklama Férově pro všechny. • etrzby.cz

Pusťte si a uslyšíte mužný hlas: "Víte, co znamená osmnáct miliard? To jsou třeba platy zdravotníků a vybavení osmnácti nemocnic. Nebo za to může být sto čtyřicet škol a školek. Nebo 280 kilometrů modernizovaných železnic. Nebo pětistovka měsíčně navíc důchodcům. Nebo 900 dětských hřišť. Nebo 2700 špičkových hasičských aut. Nebo 4500 korun měsíčně navíc pro učitele“. Finále má ženský hlas, který ten ráj korunuje slovy „Až 18 miliard ročně navíc pro nás všechny se vybere díky elektronické evidenci tržeb. "

Tak co tady v propagačním výčtu chybí? No přece státní dotace pro velké firmy, třeba i ty páně ministrovy. Prostřednictví koncernu Agrofert ovládá dvě stovky českých, slovenských a zahraničních firem. A i Babišovy firmy dostávají státní (a evropské) dotace.

Reklamní spot tedy mohl a měl ve vypočítávání toho, co stát může za 18 miliard pořídit, pokračovat větou: Nebo na dotace a pobídky pro velké firmy. Podle hesla Chudým brát, bohatým dávat.

O  elektronické evidenci tržeb se více dočtete v novém tištěném Reflexu, který vychází 1. prosince.

Reflex 48/2013Reflex 48/2013|Archív