Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí

Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí
Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí
Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí
Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí
Uvítání dalajlámy na pražském Hradčanském náměstí
44
Fotogalerie

Dalajlama zradil sluníčkáře, nevadí mu Donald Trump

Sluníčkáři si vybudovali z osoby Jeho Svatosti dalajlamy jakýsi pomníček vlastních představ o ušlechtilosti. Je skvělé, jak jim dalajlama ukazuje buddhistickou dialektiku a boří tak jeden sluníčkářský předsudek za druhým.

Při budování kulturních a sociálních stereotypů postupuje naše vědomí zcela iracionálně a agreguje obsahy nikoliv podle jejich příbuznosti či podobnosti, ale podle našich předsudků. Proto již dlouho pozoruji vnímání osoby dalajlamy jako naprostou karikaturu jeho skutečných postojů, výroků a cílů. Já v tibetském klášteře nějakou dobu byl, a tak je opravdu legrační koukat, jak do osoby dalajlamy zcela absurdně sluníčka promítají své představy o světě.

Dalajlama je především hlasatel soucítění, hlasatel tibetské formy mahájánového buddhismu, náboženský vůdce. Rozhodně ale nepředstavuje návaznost na tradici teokratické vlády Tibetu, jež byla vůči prostým Tibeťanům zcela nelidská a brutálně je vykořisťovala. Ostatně — Tibet byl poslední zemí na světě, kde — po čínské okupaci — zrušili otroctví.

Takže se dalajlama rozhodně nerovná „starý tradiční Tibet“, ba právě naopak. Tibetská teokracie se dostávala velmi daleko od pozic mahájánového buddhismu, které Jeho Svatost hlásá. Takže sluníčka by si měla uvědomit, že buddhismus ano, dalajlamu taky ano, ale návrat k tradicím tibetského teokratického režimu určitě ne.

Já sám jsem prošel prvním vystřízlivěním ze stereotypů o Tibetu v klášterní kuchyni kláštera Tso-Bena, kde jsem se nudlovou polévkou z jačích kostí léčil z představ o tibetském vegetariánství. A celých těch několik týdnů, co jsem tam strávil, jsem vnímal především pragmatičnost, plasticitu a podnikavost Tibeťanů — ať už jde o mnichy, nebo obyčejné lidi. Ten národ je stejně tvrdý, houževnatý a pracovitý jako Vietnamci.

Naše sluníčka však žijí v představě, že dalajlama nevyměšuje a Tibeťané se vznášejí na obláčku. Proto už před rokem vzbudil značnou pozornost dalajlamův výrok, že se všichni imigranti do Evropy nevejdou. Místní sluníčka prostě nechápala, jak to, že dalajlama není sluníčkově proimigrační.

Nyní dostala sluníčková image Jeho Svatosti další ránu. Podle stereotypů by měl být vegetarián, proimigračně naladěný, a především přesvědčený podporovatel amerických demokratů a odpůrce konzervativců. Na své návštěvě Mongolska však nyní dal dalajlama ránu i této představě o své svatosti.

Řekl novinářům, že vždy považoval Ameriku za vůdce svobodného světa a nebyl znepokojen žádnými kontroverzními výroky v Trumpově kampani. A ohledně očekávání Donaldových politických výkonů? „Ničeho se nebojím,“ šokoval dalajlama novináře. Uvedl to více než důvěryhodný zdroj — agentura Bloomberg.

Takže — dalajlama přes nasládlý opar ducHovna, jímž ho obklopují naše sluníčka, prostě podporuje amerického republikánského prezidenta. Toho prezidenta — Trumpa —, ze kterého se mohla naše sluníčkářská obec podělat vzteky. Jsem zvědav, jak se s tím tuzemští sluníčkáři vyrovnají.