Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Rozpočet, inflace, HDP: Seriózní odhady, nebo tipovačka? Nějak Babišovi ty prognózy nevycházejí

Ministr financí Andrej Babiš poprvé připustil, že letos může být státní rozpočet vyrovnaný. Přitom plánoval schodek 70 miliard. Vyrovnaný rozpočet je skvělá zpráva, schopnost odhadu už ne.

Babiš se samozřejmě pochválil, jak to pěkně všechno zařídil (řídí to jako firmu) a jak vydělal na negativních úrocích. Zároveň si postěžoval na své předchůdce, jak mu jejich dědictví boj za lepší rozpočet kazí (že si užívá negativních úroků díky urputným škrtům Nečasovy vlády, nezmínil). Ale jo, Babiš svým řízením dokázal nejspíš zlepšit rozpočet o miliardu, o dvě, o tři. Ale rozdíl 70 miliard?

Babiš v tom není sám. O desítky miliard ujížděly výdaje i příjmy někdejšímu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi, rovněž v dobách vysokého růstu ekonomiky. Ministr Miroslav Kalousek zase na rok 2009 naplánoval rozpočet podle růstu HDP o 4,8 procenta. Ještě na podzim 2008 uznal, že to bude méně než tři procenta, následně snil o „kladné nule“. Nakonec hrubý domácí produkt v roce 2009 zaznamenal zdaleka největší roční propad od dob transformace z komunistické na tržní ekonomiku. A podle toho taky dopadl rozpočet.

Nulová inflace

Česká národní banka si zase na podzim roku 2011 malovala, jak bude následující dva roky inflace pěkně oscilovat kolem dvou procent, což je její hlavní cíl. Po dvou letech inflace klesala tak rychle, že ČNB začala intervenovat proti koruně a oslabila ji nad 27 korun za euro. V prognóze si ale zase namalovala, že za další dva roky bude inflace na dvou procentech. Jenže za dva roky byla inflace skoro na nule.

Prognózování je těžká disciplína. Bez ironie. Zvlášť v turbulentních dobách. Ovšem složité výpočty hodnot na setiny tam, kde se nakonec minou s realitou o jednotky, působí skutečně směšně.

Možná i to přispívá k absurdní situaci, kdy vláda překotným zvyšováním výdajů a ČNB zlevněním koruny přitápějí pod kotel ekonomiky, jež od roku 2009 tak rychlý růst nezažila. Co bude, až se navzdory všem prognózám za rok za dva ozve třeba recese? Nejspíš si zase povíme, že v lepších časech budeme tentokrát doopravdy víc šetřit na ty zlé.

A pěkně si to vymalujeme do odhadů a prognóz.