Shromáždění na podporu Izraele v Praze na Václavském náměstí - ilustrační snímek

Shromáždění na podporu Izraele v Praze na Václavském náměstí - ilustrační snímek Zdroj: Jiří X. Doležal

Vyšinutý blogger zveřejnil seznamy příznivců Izraele

Musím přiznat, že už mne ty seznamy nežádoucích osob na českém internetu trochu štvou. Na seznamu „hvězdnatců“, zvěřejněných panem Ondřejem Sidorem, sice nejsem — ale přesto autora udám Úřadu na ochranu osobních údajů.

Díky upozornění čtenářů jsem si včera kolem půlnoci mohl s potěšením přečíst seznam dvou set lidí, kteří v diskusích na iDnes.cz projevují proizraelské postoje. Seznam na svém webu sestavil už v loňském roce jakýsi Ondřej Sidor. Představuje se: „Autor se na tomto webu zabývá násilně vnucovanou politikou americké výjimečnosti a všudypřítomného vulgárního filosemitismu, v níž spatřuje přímého původce antiamerikanismu, respektive antisemitismu v České republice, jakož i příčinu kulturního, společenského a politického úpadku po listopadu 1989. Zabývá se ale i mnoha důležitějšími věcmi, než jsou prázdné frase, jako ,antisemitismus‘ či ,židovská otázka‘, pod kterými si dnes za mrzký žold či grant kdokoli představuje cokoli.“

Z klenotů, jež na serveru inzeruje, mne zaujal text „iDneskaust: Seznam hvězdnatců“. Termín „hvězdnatci“ Sidor opsal z časopisu Árijský boj, který zde vycházel za protektorátu. Nejprve v článku nechává rozkvést svůj literární talent a břitkou inteligenci. Zdlouhavě kritizuje příspěvky v internetových diskusích na webu idnes.cz a stýská si, že jsou masově proizraelské.

Pak pokračuje: „Tak jsme ty komentáře pomalu začali chystat do transportu. Odjedou po kolejích světové sítě na jakési shromaždiště – řekněme do takového koncentračního cloudu –, kde už nám bude jedno, co s nimi bude. Každopádně – do Transportu byla vybrána díla následujících 200 diskutérů. Vlak naložený až po komín jejich diskusními reakcemi vyjíždí z České republiky a svou pouť zakončí v Izraeli. Protože práce osvobozuje, teoreticky bychom se s jejich slohy mohli ještě někdy shledat. To by ovšem nejprve muselo dát nějakou práci napsat ,Držím Izraeli všechny palce!‘ a podobné věty. Což dnes pochopitelně žádná práce není – je to něco, jako když se automaticky poškrábete na nose, vlastně ještě méně. Tudíž lze očekávat, že všechna diskusní vlákna přirostou ke Zdi nářků.“

Názory se mohou nepatrně různit – některý diskutující je komunista, jiný sionista, další se pro změnu snaží být nenápadný –, ale jinak jsou všichni na jedné lodi a každého vetřelce s odlišným náhledem na všeobecnou realitu by nejraději utopili ve vlnách svého unifikovaného balastu, v němž to jenom šumí invektivami typu „židobijče“, „antiameričane“ nebo „antisemitský soudruhu“. Pod tímto duševním zvratkem pak následuje seznam dvou set jmen, jež jsou podle autora v diskusích na jeho vkus příliš proizraelská.

Seznam nácků zveřejněný sluníčkofašisty je plně anonymní a běží v USA, takže jsou na něj naše úřady krátké. Seznam „hvězdnatců“ je podepsaný a v Česku snadno dohledatelný. Proto touto formou veřejného oznámení upozorňuji Policii ČR a Úřad na ochranu osobních údajů, že k výše popsanému dění dochází, a vyzývám je, aby z moci úřední konaly.

Jsem sympatizant Izraele, přestože na seznamu nejsem — nechodím pindat na server iDnes. Ale skutečnost, že lidi jako mne někdo nazývá slovem „hvězdnatec“, slovem opsaným z kolaborantských novin z dob holocaustu, považuji za zcela nepřijatelnou. Může snad mít trestný čin hanobení národa, rasy a přesvědčení jednoznačnější podobu? A může být podobný veřejný seznam lidí podle jejich politického přesvědčení jasnějším porušením zákonů o osobních údajích?