Při útoku v Nice zemřelo 77 lidí, francouzský prezident Hollande viní teroristy.

Při útoku v Nice zemřelo 77 lidí, francouzský prezident Hollande viní teroristy. Zdroj: ČTK

Evropské úřady nás před terorismem nemohou ochránit

Je špatné, když liberální autor liberálního časopisu musí podporovat navýšení represe a policejních pravomocí. Takový je však stav světa. Současné evropské policejní zvyklosti a postupy nás ale nejsou schopné před terorismem ochránit, i kdyby se policisté snažili sebevíc.

Většina pachatelů útoků z posledních dní - ve Francii i v Německu - byli před útokem známí buď policii, nebo alespoň psychiatrům, anebo oběma. Jak se bohužel tragicky ukázalo, to, že o nich policie věděla, nezabránilo realizaci jejich vražedných plánů.

Nejnápadnější a do nebe nejhlasitěji volající potvrzení této myšlenky byla odporná vražda ve francouzském kostele nedaleko města Rouen v severní Francii. Teroristé zaútočili ve dvojici - přitom jeden z nich byl znám policii do detailů a podroben té formě dohledu, která stačí pro běžné kriminálníky. Pojďme si shrnout, co se kolem něj dělo: Do kostela v obci Saint Etienne du Rouvray se teroristé dostali při bohoslužbě zadními dveřmi.

Podřezali kněze a jednoho z věřících, natočili se přitom na video, a pak je - když v pravděpodobně sebevražedném úmyslu vyšli z kostela - zastřelila policie.  Přitom jeden z gentlemanů se loni pokoušel dostat na území Islámského státu a úřady zjistily nejen to, ale i že měl kontakt s teroristy. Odjel do Turecka, tam byl zadržen a úřady ho vrátily zpět do Francie. Tam ale po vyšetřování nakonec usoudili, že by - jako u normálního grázla - měl stačit dohled prostřednictvím elektronického náramku, který v době vraždy nosil. Media dosud nezveřejnila, zda měl náramek navlečený i v době, kdy pořezával toho skoro devadesátiletého kněze, nebo zda si ho předtím sundal - šel do sebevražedného útoku a muselo mu být úplně jedno, jestli bude někde jeho pohyb zaznamenán.

Prostě - policie za svých současných pravomocí daných v Evropě v podstatě velmi podobnými zákony napříč kontinentem nestačí. Obyvatelé vzhledem ke zvyklostem a poměrně restriktivní politice legálního držení zbraní v Evropě jsou obranyschopní ještě méně. Ale žít v situaci, kdy každé ráno s hrůzou koukám na zpravodajské servery, kde to zase bouchlo, není trvale únosné. Proti teroristům je potřeba zakročit - i když se nedají útoky eliminovat úplně, zase každý den být opravdu nemusejí. Takže bych doporučil ministrům vnitra evropských zemí, aby si zaplatili měsíční kurs u izraelské policie a získané poznatky po návratu zavedli v Evropě. O jaké změny by šlo?

Především - Izrael právě výrazně liberalizuje právo držet krátkou zbrań i pro civilisty, kdyby se náhodou ocitli v blízkosti útoku a mohli zasáhnout. Takže bychom měli liberalizovat držení sebeobranných zbraní na maximální představitelnou míru. Izrael v případě usmrcení útočníka - ať už ho zastřelí policista, nebo civil - nevyšetřuje střelce, jestli byl terorista dostatečně zlý, aby se na něj smělo střílet. Takže bychom měli - naše justice - co nejrychleji změnit nazírání na sebeobrannou střelbu. Všechna rizika útoku musí nést útočník, včetně toho rizika, že ho při jeho teroristickém útoku někdo sundá.

A konečně v Izraeli mají pro osoby podezřelé z terorismu zavedený takový milý a účinný institut, který dokáže teroristům trochu zkomplikovat útoky. Osoby známé jako sympatizanti terorismu - ať už islamistického palestinského, tak ultranacionalistického židovského - mohou být až na šest měsíců uvězněny. Když policisté a služby získají poznatky, že úřadům známý radikál něco chystá, divně se chová nebo se setkal s jinými extremisty, tak ho prostě na půl roku zašijou. A zvláštní zákony postihující teroristy a omezující podezřelé z terorismu dle izraelského vzoru by byly tím třetím bodem, který by měli evropští ministři vnitra urychleně zavést.

Vzhledem k tomu, že vzít svou obranu do vlastních rukou vyžaduje, aby měli politici gule, však nepředpokládám, že by Evropa ke krokům podle izraelského vzoru přistoupila. Spíše předpokládám, že se budeme ústy našich politiků proti teroristům podřezávajícím naše kněze při bohoslužbě naší kultury bránit soucitem a lítostí jako dosud.

 

VŠE O TERORISTICKÝCH ÚTOCÍCH V EVROPĚ SI PŘEČTĚTE ZDE >>>