Extremisté zaútočili na autonomní sociální centrum Klinika

Extremisté zaútočili na autonomní sociální centrum Klinika Zdroj: ČTK

Extremisté zaútočili na autonomní sociální centrum Klinika
Extremisté zaútočili na autonomní sociální centrum Klinika
Extremisté zaútočili na autonomní sociální centrum Klinika
Extremisté zaútočili na autonomní sociální centrum Klinika
4
Fotogalerie

Útok na zařízení Klinika je netolerovatelný hnus

Sobotní veřejné vystoupení odpůrců islámu mělo vyvrcholení, které se dalo čekat, ale které je přesto zcela nepřijatelné a trestuhodné. Neznámí maskovaní útočníci zaútočili na organizaci pomáhající uprchlíkům. Přišli ti útočníci z Konvičkovy demonstrace? Nebo z jiné protiuprchlické?

Klinika je zařízení vzešlé z anarchistického, ultralevicového a squatterského prostředí, proto je mi celkově nesympatická. To, co se stalo, však nesouvisí s žádnými sympatiemi, ale se základními lidskými právy - takže se po sobotních událostech prostě musím Kliniky zastat.

Autonomní sociální centrum Klinika dnes plně legálně sídlí v Jeseniově ulici na Žižkově. V březnu 2015 vyhrála skupina aktivistů veřejnou soutěž na využití zanedbané státní budovy a rozjela v objektu své alternativní kulturní aktivity. S příchodem migrační vlny se aktivisté začali soustřeďovat na pomoc uprchlíkům a pořádají humanitární sbírky pomoci pro běžence.

V sobotu, v den, kdy po celé Evropě demonstrovala Pegida proti islamizaci a imigraci, se i v Praze konaly demonstrace například konvičkovců nebo bartošovců. V sobotu kolem osmé večer píše na Facebook uživatel Petr Zewlakk Vrabec: "na kliniku miri nackove... dorazte pomoct!". A skutečně - do objektu Kliniky asi dvacítka maskovaných útočníků vhodila zápalné lahve a pak statečně utekla. Pohyb útočníků zmapovali sami aktivisté: „Vše nasvědčuje tomu, že to byla stejná skupina, která napadla dlažebními kostkami a tyčemi demonstraci Solidarita bez hranic a později lidi na Hlavním nádraží. K útoku došlo zhruba půl hodiny poté, co tato skupina u Hlavního nádraží nasedla na tramvaj směr Žižkov. Na žižkovského souseda, který si všiml jejich útoku, křičeli: „Drž hubu, ty Arabe.“ Na Autonomní sociální centrum Klinika zaútočili kameny a světlicemi, které zapálily část kavárny. V budově se v té chvíli nacházelo přes dvacet osob, kameny létaly i do místnosti s lidmi. Jeden člověk utrpěl zranění hlavy a byl odvezen do nemocnice. Několik lidí se nadýchalo kouře.“ Tolik facebook Kliniky.

Policie po útočnících horečně pátrá - a vzhledem k prokamerovanosti města nejspíše alespoň nějaké dopadne. Pak je třeba velmi pečlivě prověřit, na které demonstraci se neonacisté shromáždili, a odkud vyrazili do útoku. A ten svolavatel demonstrace, odkud násilníci dorazili,  by propříště měl pro policii znamenat stejný bezpečnostní problém jako demonstrace neonacistů, které je zvykem při nejmenším problému rozehnat obušky.

Je mi úplně jedno, jestli na kliniku zaútočili konvičkovci, bartošovci, úsvitovci nebo některá jiná protiuprchlická platforma. Podobné lynče nesmíme tolerovat. Proto má být subjekt, ke kterému se útočníci hlásí,  do budoucna chápán jako líheň násilí a terorismu, a jeho demonstrace mají policisté při sebemenší nekázni rozehnat obušky a vodními děly a nejen násilníky samé, ale i jejich ideologické vůdce na pódiích hnát před soud. Pokud zde existují síly, které chtějí lynčovat, musí stát sebrat dost odvahy na to, aby je beze zbytku pozavíral.